Pravite li ove greške dok spremate hranu? Zbog njih uništavate ukus i hranljive materije

Kulinarski stručnjaci otkrivaju koje greške ne smete više da ponavljate.

Ilustracija, foto: Depositphotos/TheVisualsYouNeed
Ilustracija, foto: Depositphotos/TheVisualsYouNeed
.

Koliko god da ste vešti u kuhinji, prilikom spremanja jela u brzini se potkrade neka greška koja može da uništi ukus ručka ili večere.

Stručnjaci otkrivaju koje su najčešće greške koje prave domaćice u pripremi hrane.

Ukoliko meso posle pečenja ne ostavite da odstoji, iscureće sok, a meso će postati suvo i bezukusno.

Još jedna velika greška jeste nedovoljno ugrejana rerna ili tiganj.

Ukoliko stavite meso koje prethodno bilo na sobnoj temperaturi u nedovoljno zagrejanu rernu, rizikujete razvoj bakterija. Osim toga, namirnice mogu da se zalepe za dno ako ih stavite u hladno posuđe. Zato je najbolje hranu staviti u jako zagrejano ulje na najjačoj vatri, koju ćete potom smanjiti.

Ne treba ni kuvati u vodi koja prejako ključa, već pustite da se hrana u loncu lagano krčka. Jako ključanje stvara paru, koja isušuje i uništava proteine u mesu.

Za očuvanje boje povrća poput blitve ili zelene boranije najbolje je kratko kuvanje na jakoj vatri i ispiranje ispod mlaza hladne vode.

Mnogi će s odstajalog hleba iseći buđ i praviti se kao da se ništa nije dogodilo. Dok je buđ bezopasan za tvrde namirnice poput sira, paprika ili šargarepe, stvara veliku opasnost kod jogurta, sira i hleba.

Preskakanje ispiranja testenine i nije velika greška, ali uništava ukus i prirodan skrob koji će zgusnuti sos koji poslužujete s testeninom. Najčešće se ispira testenina koja se priprema kao hladna salata.

Kod pečenja mesa bitna je debljina komada i temperatura na kojoj se peče. Naime, na previsokim temperaturama proteini se stiskaju, pa meso postaje žilavo. Stoga, bolje ga pecite duže na manjoj temperaturi nego kratko na visokoj.

Izvor: stil