Nije preslatko, a sočno je i mekano: Pita sa grizom i jabukama

Zasladimo se sjajnom pitom sa jabukama.

Predivna poslastisa, foto: Bakina kuhinja
Predivna poslastisa, foto: Bakina kuhinja
.

Potrebno je:

4 jaja

1 limun

150 ml. mleka

šećer po želji

1 kg jabuka

100 ml ulja

1 kockica maslaca ili margarina

cimeta malo

100 gr suvog groždja

10 kašika brašna

5 kašika griza

1 prašak za pecivo

Priprema:

Umutiti jaja sa 2 kašike šećera,dodati brašno, griz prašak za pecivo, mleko,koricu limuna sok, ulje i dobro izjednačiti. Sipati pola u podmazan peleh veličine 30x20 cm. Peći na 200 stepeni C oko 15 min..

Za to vreme istopiti maslac u šerpi i ubaciti rendane jabuke, dodati šećer po želji cimeta i suvo groždje. Dinstati malo da jabuke omekšaju i pusti sok.

Ohladiti malo. Izvaditi prvu koru i preko nje sipati jabuke pa odozgo drugi deo testa. Izravnati i vratiti u rernu i peći još 50 min da se lepo ispeče.

Ostaviti da se dobro ohladi i seći Mekan kao duša prelep...

.

Izvor: bakina kuhinja