Baka zna tajnu: Kako spremiti ajvar u stanu

Ajvar se može napraviti i u kućnim uslovima.

Predivan, foto: Bakina kuhinja
Predivan, foto: Bakina kuhinja
.

Potrebno je:

5 l vode

15 kG. paprike

5 kg plavog patlidžana

250 - 300 gr soli

4 kašike esenceije

1/2 l ulja

biber u zrnu

lovorov list

Priprema:

Paprike dobro oprati u nekoliko voda, odstraniti drške i voditi računa da se svaki kvar skloni. U lonac sipati 5 l vode, dodati esenciju, so, lovorov list i biber u zrnu . Kad provri ubaciti papriku pa kad provri promešati i pustiti još minut da vri odmah vaditi u vanglu i pokriti.

Plavi patlidžan oljuštitiiseći na četvrtine i njega obariti u ustoj tečnosti. Paprika i plavi patlidžan se moraju ocediti ja stavljam u rešetkast džakčić i presavijem preko neke šipke ili lonca i tako ostavim 5-6 sati najbolje celu noć.

Papriku mleti na mašini za meso najsitnije rupe. U veliku šerpu sipati ulje, pa kad se ugreje istresti mlevenu papriku i mešati i pržiti oko 2.5-3 sata.

Ajvar je gotov kad se vidi dno šerpe kad se provuče varjača.

Sipati u oprane tegle i svaku teglu dobro zatvoriti i može se tegle okrenuti i tako ostaviti do sutra, ili pasterizovati u reni 90 min. na 90 stepeni C da poklopac uvuče. Ostaviti u police sa ostalom zimnicom.

.

Izvor: Bakina kuhinja