Mislite da je komplikovano napraviti ajvar? Probajte ovaj recept

Ajvar je omiljena salata ne samo u zimskim danima. Ako želite da ga pripremite, sada je pravo vreme jer su pijace prepune divnih mesnatih paprika.

Domaći ajvar bez konzervansa, foto: Letina kuhinja
Domaći ajvar bez konzervansa, foto: Letina kuhinja
.

Sastojci:

15kg paprika

5 kg patlidžana

800ml ulja

4 kašike soli

2 kašike šećera

2 kašike esencije

Paprike i patlidžan oprati, i ispeći. Zatim ih očistiti, i samleti. U šerpu sipati 800ml ulja, zagrejati i dodati paprike i patlidžan. Dodati so, šećer i esenciju. Kuvati uz neprestano mešanje. U vruće sterilne tegle sipati vruć ajvar, dobro zatvoriti i vratiti u rernu 90 minuta na 90 stepeni. Ostaviti da prenoće u rerni.

.

Izvor: Letina kuhinja