Kako seckate povrće? Niste ni mislili da je to bitno

Važno je kako perete, gulite i seckate povrće.

Šarenilo, foto: Depositphotos/Alexis84
Šarenilo, foto: Depositphotos/Alexis84
.

U procesu pripreme povrća u kuhinji sve je važno, od pranja do sečenja, navodi nutricionista Garima Gojal. Iako obično ove radnje radite automatski i na isti način, možda je vreme da proverite da li ih obavljate na pravi način.

Pranje

Pranje pre seckanja ili guljenja je veoma važno, ne samo zbog toga što se tako uklanjaju prljavština i štetne bakterije koje se nalaze u kori, već i da bi se sačuvali svi vitamini koji se razlažu u vodi. Ako povrće perete tek nakon seckanja ili guljenja, izgubićete većinu ovih vitamina.

Tup nož

- Brojne studije pokazuju da se povrće oštećuje ako ga sečete tupim nožem. Na taj način se gube elektroliti i kalcijum, a hrana takođe dobija loš miris - objašnjava Gojal.

Guljenje

Probajte da koru gulite što tanje, jer na taj način će se sačuvati najviše hranljivih sastojaka. Zanimljiv je da pojedine studije pokazuju da postoje razlike između, na primer, šargarepe koju ogulite ručno kod kuće i šargarepe koja je oljuštena u fabričkim uslovima.

- Štetne bakterije poput ešerihije koli su manje prisutne u povrću koje je ručno oguljeno - navodi Garima Gojal.

Seckanje

- Iako to izgleda lepše, seckanje na sitne komadiće nije dobro, i na taj način se gubi velika količina hranljivih sastojaka. Sitno seckano povrće brže se kvari, gubi vlagu i prirodni izgled. Za konzumiranje i korišćenje je preporučljivo seći povrće na veće komade - zaključila je Gojal.

Izvor: magazin.novosti