Kuhinjica

Luk i krompir ne čuvaju se zajedno: Da li znate šta jabuka ima s tim?

Mnogi misle da u kuvanju nema nikakvih komplikacija i da je sve vrlo jednostavno. Ipak, često se događaju katastrofe u kuhinji jer su ljudi brzopleti. Ne paze, ali i potpuno pogrešno čuvaju namirnice. "Pink Villa" zato predstavlja nekoliko odličnih trikova koje bi trebalo da sledite kada je reč o skladištenju hrane kako bi uvek bila sveža.

22.06.2020. - 14:00h
Kako vi čuvate povrće?
Kako vi čuvate povrće?foto: Depositphotos/piotr_marcinski

Kako sprečiti da krompir propadne?
Jedan trik s kojim će vaši krompiri duže ostati sveži je taj da ih stavite u posudu zajedno s jabukama, ali i da izbegavate da u njihovoj blizini bude luk. Neka obavezno budu na hladnijem i tamnijem mestu.

Kako se rešiti neprijatnih mirisa iz tegli?
Tegla u kojoj ste nekada držali beli luk i dalje ima neprijatan miris iako ste je oprali bezbroj puta? Probajte trik s novinama, navodno upijaju mirise. Uzmite nekoliko listova i zgužvajte ih, stavite u teglu i nakon nekoliko sati miris bi trebalo da nestane.

Kako da jaja ostanu sveža?
Ako želite da sačuvate svežinu jaja možete ih premazati uljem, a potom staviti u frižider.

Kako da zeleno povrće ostane sveže i ne uvene brzo?
Prvo ga operite i dobro osušite. Zatim ga stavite u plastičnu kesu u kojoj će ostati vazduha - nemojte da ga izduvavate, već samo zavežite kesu.

Kako da maslac iz frižidera brže omekša?
Zaboravili ste da izvadite maslac iz frižidera, a treba vam za recept? Isecite ga na kockice i ostavite na sobnoj temperaturi oko 20 minuta. Maslac se neverovatno brže topi kada je iseckan na manje komade nego kada ga ostavite celog.

Kako podjednako ugrejati hranu u mikrotalasnoj?
Kako bi se vaš ručak ravnomerno ugrejao, složite hranu na tanjir u krug, tako da sredina ostane prazna.

Izvor: Večernji list