Dva Bakina recepta za danas: Posan meljan pasulj i riblja čorba
Ako nameravate da pravite pasulj i riblju čorbu, evo dva fantastična recepta iz Bakine kuhinje.
Potrebno je:
600 gr pasulja
2 glavice crnog luka
4 ćema beloga luka
1 suva paprika
biber u zrnu
lovorov list
aleva paprika može i tucana ljuta
ulje
Priprema:
Pasulj očistiti i dobro oprati u nekoliko voda. Naliti da ogrezne pa kuvati 5-6 min, i prosuti vodu isprati u hladnoj vodi i naliti drugu.
Iseći sitno crni luk dodati, ubaciti suvu papriku, nekoliko zrna bibera lovorov list i malo belog luka celog. Kuvati na laganog vatri da ostane za prst tečnosti preko pasulja.
U šerpu sipati ulja, dodati izgnječen beli luk pa ga malo propržiti i dodati alevu papriku i odmah skloniti.
Dodavati po dve kutlače pasulja pa ga dobro ispritiskati šupljom kašikom za to i izmeljati i tako dok se sve ne utroši. Dobro izjednačiti može se dodati i tucana ko voli. Ubaciti so, mleven biber .
Pasulj neka provri i skloniti. U šerpicu zagrejati malo ulja i dodati pola kašičice aleve paprike samo da se rastopi i preliti preko serviranog pasulja. Prelepo.
Bakina kuhinja - riblja čorba
Potrebno je:
riblje glave i malo mesa šarana
2 šargarepe
1 paškanat
1 koren celera
2 paradajza
1 glavica luka
1 kašika brašna
zelena paprija
začin, aleva slatka i tucana ljuta paprika biber
seckan peršunov list
lovorov list
malo ulja
Priprema:
Riblje glave skuvati zajedno sa nekoliko parčića mesa od šarana. Luk iseckati i propržiti na malo ulja dodati jednu rendanu šargarepu a jednu iseckanu na kockice. I ostalo povrće iseckati pa propržiti, i malo izdinstati. Dodati oguljen paradajz isečen na kocke ,papriku mlevenu kao i tucanu naliti vodu i dodati skuvanu i očišćenu ribu. Kuvati oko pola sati dodati začin i mleven biber. Umutiti kašiku brašna sa malo vode pa dodati čorbi da dobije malo gustinu. Gotovoj čorbici dodati i seckani peršunov list.
Napomena: Uz gotovu čorbu servirati i sirće ..
Prijatno!
Izvor: bakina kuhinja