Prste da poližete: Kako najlakše ispeći manje prase ili deo praseta u rerni

Svinjsko meso je jedna od najomiljenijih vrsta mesa u svetu i može se pripremiti na brojne načine. Pored spremanja mesa na žaru, takođe ukusan i ne tako zahtevan način pripremanja svinjskog mesa je pečenje u rerni.

Illustracija Foto: Libin Jose/Shutterstock
Illustracija Foto: Libin Jose/Shutterstock
.

Iako nije svojstveno, prase se može ispeći u rerni, neko manje ili bar deo praseta.

Priprema svinjskog mesa u rerni počinje odabirom kvalitetnog mesa. Meso treba biti sveže i bez bilo kakvih znakova truljenja. Odabirom kvalitetnog mesa, osiguraćete da se vaše jelo neće raspasti tokom pečenja u rerni.

Kako i koliko se peče prasetina u rerni?

.

Nakon odabira mesa, potrebno je da ga dobro očistite od svih masnoća i kostiju. Nakon toga, meso se soli, a paprika se dodaje po želji. Ako želite da dodate još ukusa, možete ga preliti sa malo maslinovog ulja ili dodati začine po želji.

Svinjsko meso se peče u rerni na temperaturi od oko 180-200 stepeni. Vreme pečenja zavisi od debljine mesa, a u proseku je potrebno oko sat i po-dva sata za pečenje.

Da bi se prase dobro ispeklo, potrebno je da ga stavite u rerun sa kostima prema dole. To će omogućiti da se meso lepo ispeče, a da kosti ne postanu pregorele. Prase se peče u rerni dok ne postigne temperaturu od najmanje 75 stepeni.

Nakon što se meso ispeče, potrebno je da ga izvadimo iz rerne i ostaviti da se hladni neko vreme. To će omogućiti da se meso dobro prožme i da se sokovi ravnomerno rasporede. Nakon toga, meso se može rezati na kriške i poslužiti sa željenim prilogom.

Hrskava prasetina iz rerne

.

Nakon što ste začinili meso, četkicom ilirukom premažite samo kožu prasetine sirćetom. Kiselina iz sirćeta će tokom pečenja da pokrene razgradnju masnoće i dobićete divno hrskavu kožicu, a sirće se neće osetiti.

Pred kraj pečenja, ako pečenje nije dovoljno rumeno i hrskavo, kratko pojačajte rernu samo da se uhvati lepa korica.

Prasetina u rerni sa krompirom

.

Da biste ispekli prasetinu u rerni sa krompirom, potrebno je:

Očistiti prasetinu od kože i masnoća, a zatim je posoliti i pobiberiti po želji. Očistiti i iseći krompir na kriške i posoliti i pobiberiti po želji. Staviri prasetinu u rerun prethodno zagrejanu na 180 stepeni Celizijusa. Ukrasiti prasetinu sa kriškama krompira i staviti sve u rernu.

Prasetinu zajedno sa krompirom peći oko sat vremena ili dok termometar za meso ne pokazuje da je prasetina pečena. Izvaditi prasetinu iz rerne i ostaviti da odstoji 10 do 15 minuta pre nego što se iseče na kriške. Poslužiti toplo sa kriškama krompira.

Marinada za prasetinu u rerni

.

Postoji mnogo različitih mandarina koje se mogu koristiti za prasetinu u rerni, ali recept jedne od jednostavnih i ukusnih marinada donosimo vam u nastavu celosti.

-dva čena belog luka sitno seckanog

-dve kašike soka od limuna

-dve kašike maslinovog ulja

-1 kašičica senfa

-1 kašičica meda

-1kašičica origana

-so i biber po želji

U maloj posudi pomešajte beli luk, sok od limuna, maslinovo ulje, senf, med i origano.

Posolite i pobiberite prasetinu po želji i stavite u zaseban kontejner.

Prelijte marinadu preko prasetine i dobro je promešajte da se sva površina mesa dobro premazi.

Pokrijte i ostavite da se marinira u frižideru najmanje 2 sata ili preko noći.

Pre nego što stavite prasetinu u rernu, skinite višak marinade sa mesa i stavite ga u rernu.

Uzimajte u obzir da će marinada dati prasetini jak i fin ukus, marinirajte bar 2 sata pre pečenja.