Napravite domaći kvasac

Kvasac će biti dobar za upotrebu kada se pojave mehurići.

A posle domaći hleb, foto: Depositphotos/ racorn
A posle domaći hleb, foto: Depositphotos/ racorn
.

.

Ukoliko zbog vanrednog stanja i borbe sa opakim virusom niste na vreme kupili kvasac, koji je postao jedan od najdeficitarnijih proizvoda kod nas, možete sami da ga napravite. Evo i kako...

Potrebno vam je: 1 jabuka, 750 g oštrog brašna, 520 ml vode i staklena tegla sa poklopcem. Pomešajte 1/2 kg brašna sa 350 ml vode, dodajte narendanu jabuku, stavite u staklenu teglu i dobro je zatvorite. Posle tri dana smesa će narasti i pojaviće se mehurići. Pola smese bacite, drugu polovinu pomešajte sa preostalih 250 g brašna i 170 ml vode. Smesu ponovo stavite u teglu, dobro je zatvorite i ostavite nekoliko dana na sobnoj temperaturi. Kvasac će biti dobar za upotrebu kada se pojave mehurići. Za hleb vam je potrebno 250 g pripremljenog kvasca, a ostatak čuvajte za narednu upotrebu dodavnjem brašna i vode kako bi smesa bila retka.

Izvor: novosti