Uživanje u svakom zalogaju: Penaste rolnice sa makom

Poslastica koja se prosto topi u ustima.

Makovnjača, foto: Bakina kuhinja
Makovnjača, foto: Bakina kuhinja
.

Potrebno je:

150 ml mleka
2 jaja
20 gr kvasca
1 kašika šećera
malo soli
malo ulja
korica limuna
300-350 gr brašna

Za nadev:

150 gr maka
100 gr suvog groždja

Priprema:

U mlako mleko rastopiti kvasac dodati šećer, koricu limuna i imalo ulja.

Dodati 1 jaje i jedno belance. Žicom dobro umutiti. Dodati brašno i dobro izlupati testo da buude glatko.

Ostaviti 30 min na toplom. Razviti na sto i poseći u pravougaonike. U mleven mak dodati suvo groždje i šećer ako nije sladak.

Dodati malo toplog mleka. Vaditi kašikom mak i stavljati na testo i motati u rolnice.

Tepsiju obložiti pek papirom i redjati rolnice. Pokriti da odmore 15 min. Rernu uključiti na 200 stepeni.

U žumance dodati malo mleka i ulja i izmešati i premazati rolice.

Peći na 180 stepeni C oko 35 min. Pečene pokriti krpom.

Po želji posuti preh šećerom.

.

Izvor: bakina kuhinja