Zagrejte se i ojačajte imunitet: Ništa bolje ne leči od domaće supe!

U toku je sezona prehlada i viroza, a uskoro stiže i grip. Bez obzira na to da li želite da zalečite postojeću prehladu ili jednostavno želite da ojačate oslabljen imunitet kako biste ga spremili za borbu protiv virusa i bakterija, obavezno morate da vodite računa o ishrani.

Zagrejte se i ojačajte imunitet u ovim hladnim danima, jednom dobrom domaćom supom!, foto: Depositphotos/macniak
Zagrejte se i ojačajte imunitet u ovim hladnim danima, jednom dobrom domaćom supom!, foto: Depositphotos/macniak
.

U ovo doba godine korisno je u jelovnik uvrstiti supe koje ne samo da greju telo, nego ga i leče. Zato vam predstavljamo recept za finu supicu koja u sebi sadrži moćne sastojke s antiupalnim i antibakterijskim svojstvima poput belog luka, đumbira i kurkume, te jednako zdravog praziluka i raznog korenastog povrća.

SASTOJCI:

- 2 l vode
- 1 manja pileća prsa
- 1 manji praziluk
- 2 srednje šargarepe
- 3 čena belog luka
- 1 komad đumbira - veličina kovanice od pet dinara
- 1 srednji koren celera
- 1 srednji koren peršuna
- 1 šaka peršunovog lišća
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica kurkume
- so i biber

PRIPREMA:

1. Prvo pripremite sve sastojke za supu. Piletinu operite i isecite na manje komade. Beli luk naseckajte na sitno ili izgnječite kroz drobilicu. Izrendajte đumbir. Oljuštite šargarepu, celer i peršun, operite ih i iseckajte na manje komade. Praziluk takođe operite i iseckate na tanke kolutove.

2. U dubokom i većem loncu zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Ubacite beli luk i đumbir pa prodinstajte dva-tri minuta. Zatim dodajte praziluk i dinstajte ga pet minuta. Potom u posudu ubacite meso, šargarepu i celer pa prelijte vodom. Posolite i pobiberite po želji pa dodajte kurkumu i ostavite supu da se kuva.

3. Kuvajte je 30 minuta. Za to vreme operite i iseckajte peršun. Pred kraj kuvanja dodajte domaću testeninu. Kada je supa gotova, dodajte u nju peršun i poslužite je toplu.

Prijatno!

Izvor: Zadovoljna.hr