Kuhinjica

Kuvari otkrili zašto vam je pirinač lepljiv i koje greške pravite kada ga kuvate

Ukoliko se uvek trudite kod kuvanja pirinča, a on vam i dalje ispadne kašast i bezukusan, greška je u načinu kuvanja, tvrde slavni kuvari.

28.11.2019. - 10:00h
Da bude savršeno skuvan
Da bude savršeno skuvanfoto: Depositphotos/Gekachka

U jednoj od epizoda "Inside the Factory" voditeljka Čeri Hejli pitala je stručnjaka kako skuvati pirinač da ne bude ljepljiv. Kulinarska zvezda Maniša Basin otkrila je tri ozbiljne greške koje mogu da rezultiraju lošim pirinčem.

"Prva greška je što mnogi ne ispiraju pirinač. Treba to činiti pod blagim mlazom vode iz česme, kako bi se isprao višak skroba. To će pomoći da se zrna ne zalepe jedno za drugo tokom kuvanja", pojasnila je Basin.

Druga važna stvar u kuvanju pirinča jeste izabrati lonac sa debelim dnom, koji ima vrlo čvrst poklopac. Stvar je u tome da pirinač upija vodu u kojoj se kuva, pa ne želite da deo vode isparava.

Ako inače kuvate pirinač tako da voda u kojoj se kuva ključa, slično kao kada kuvate testeninu, to je treća greška, piše klix.ba. Naime, pirinač se kuva metodom apsorpcije.

"Treba ga kuvati na laganijoj vatri, tako da po malo upija vodu. Presudno je da na jednu mericu pirinča stavite dvostruku količinu vode", rekla je Maniša.

Naredni put kad budete kuvali pirinač, verujemo da neće biti greške.

Izvor. superzena.b92.net