Za one koji ih obožavaju: Najbolji recept za domaće pihtije!

Prema ovom specijalitetu ljudi nikada nisu indiferentni – ili ih ne vole ili ih obožavaju, sredine nema! Osim toga, kažu da “pihtije idu s godinama”, pa na neki način, uvek ostaje taj prostor da i oni koji ih ne vole ili čak ne žele da ih probaju, u međuvremenu, s godinama – zavole.

Foto: springtime78/Shutterstock
Foto: springtime78/Shutterstock
.

Pihtije se u različitim krajevima Srbije različito i spremaju, ali i zovu, pa tako možemo čuti i sinonime poput: aspik, hladetina, pitije…

Glavni sastojci su nogice, butkice, uši, ali i svi drugi delovi mesa koji u sebi sadrže veliku količinu želatina.

Kad se kuvaju pihtije

.

Pihtije važe za jedno od najomiljenijih, svečanih jela na krsnim slavama, svadbama, kršetnjima... Neizostavni su deo prazničnih trpeza za Novu godinu ili Božić i najčešće se služe u formi predjela.

Kako se kuvaju pihtije

.

Kao što smo već pomenuli, u različitim krajevima zemlje, pihtije je različito pripremaju, a sastojke koji će se u njima naći uglavnom određuju lični afiniteti. Oni koji vole jače ukuse, ubaciće više mesa i to one delove svinje koji su dimljeni ili koji sadrže dosta želatina. S druge strane, za nešto neutralniji ukus, neophodno je dodavanje povrća, pre svega zeleni, a valja napomenuti da se u nekim krajevima Srbije u posudu u koju se razlivaju pihtije, dodaju i kuvana jaja i kuvana šargarepa.

Ipak, ono najvažnije kod pripreme pihtija jeste da se meso sa kostima veče pred kuvanje potopi u vodu, i da se kuva na sve dok se meso potpuno ne odvoji od kostiju.

Koliko mogu se kuvaju pihtije

.

Od momenta kada pitije provriju, nastavite kuvanje na tihoj vatri, tako da tečnost ne prska iz šerpe. Ako imate strpljenja i mogućnosti, možete ih kuvati i ceo dan, u suprotnom, ispoštujte normu od bar tri do četiri sata u zavisnosti od vrste mesa.

Pihtije po starom receptu

Foto: nada54/Shutterstock
Foto: nada54/Shutterstock
.

Danas tradicionalni srpski delikates, nekada je bio jelo za siromašne, pripremano isključivo od najjeftinijih sastojaka. Starim kuvaricama nije bio potreban recept. Stavljalo se ono što se imalo u kući - dimljene nogice, uši, glava, repovi od svinje ili goveda, eventualno uz mali dodatak dimljenog mesa.

Kako je danas malo teže kuvati bez nekih količinskih odrednica, mi vam predstavljamo jedan klasičan stari recept za pihtije:

Potrebno je:

4-5 svinjskih nogica

1 suva svinjska kolenica ili suva rebra

So

Biber u zrnu

Lovorov list

1 glavica belog luka

Voda

Priprema:

Nogice dobro očistiti, oprati i staviti u duboki lonac.

Ukoliko kuvate u ekspres loncu sipajte vodu i dodajte so, biber i lovorov list. Ostavite da se kuvaju 10-15 minuta, a zatim kašikom pokupite prvu penu sa površine, kako pihtije ne bi poprimile tamnu boju. Vratite poklopac na šerpu i ostavite na tihoj vatri oko sat i po vremena da se kuvaju.

Ako kuvate u običnom loncu sipajte dva puta više vode od nogica i ostavite na tihoj vatri minimum tri sata.

Odvojite meso od kostiju, usitnite ga prstima u odvojite u poseban tanjir. Pripremite činije u kojima ćete servirati pihtije i na njihovo dno ravnomerno rasporedite izgnječen beli luk. Preko luka nalijte prthodno proceđenu tečnost u kojoj se meso kuvalo, a potom dodajte i očišćeno meso (takođe ga ravnomerno rasporedite po činiji). Začinite, ali i ukrasite pihtije slatkom mlevenom paprikom i ostavite u frižideru ili u nekoj drugoj hladnoj prostoriji (obično preko noći) da se dobro stegnu, a potom ih isecite na kocke ili rombove i poslužite gostima.

Dodatni savet:

Ako ne želite da na površini pihtija bude previše masnoće, pre nego što ih izlijete u posude, iz lonca u kojem su se kuvale sa vrha pokupite suvišnu masnoću.

Kako učvrstiti pihtije

.

Savetujemo vam da isprobate test gustine! Stavite na tacnu nekoliko kašika tečnosti u kojoj se pihtije kuvaju i iznesite na prozor ili terasu (ako nije mraz)ostavite u frižider i sačekajte 10 minuta. Ako se masa stegla, šerpu ne morate vraćati na šporet, a ako nije, nastavite još malo sa kuvanjem, pa ponovite test.

Pihtije se obavezno spremaju za Bogojavljanje

.

Originalne pihtije su ništa drugo do seckano meso u želeu od salamure i spremaju se nekoliko puta godišnje, uglavnom zimi - za velike praznike i krsne slave. U našoj tradiciji postoji običaj da se pihtije obavezno jedu za Bogojavljenje, 19. januara.

Kako dodati želatin u pihtije

.

O.K, utvrdili smo koji sastojci idu u tradicionalne pihtije, ali ne treba zaboraviti da one mogu biti i posne, odnosno da se mogu pripremati od povrća. U tom slučaju, želatin se neće stvoriti kao kod kuvanja mesa i kostiju. Zato je neophodno da razmutite kesice kupovnog želatina sa vodom kako bi se masa sa povrćem stegla.

Kako da pihtije budu bistre

.

Da bi pihtije bile bistre i prozirne, potrebno je da još na početku kuvanja kašikom uklonite prvi sloj pene koja se pojavi na površini šerpe. Da bi pihtije bile prozirne, u nekim domaćinstvima, na kraju kuvanja, a pre ceđenja, u vodu dodaju i belance, dok ima i onih koji pri kraju kuvanja dodaju korenasto povrće – šargarepu, celer, paškanat, koren peršuna i sl…

Koliko mogu da stoje pihtije

.

Pihtije u frižideru možete čuvati i nekoliko dana, naravno pod uslovom da ih gosti odmah ne razgrabe. Kada ih jednom izvadite na sto, u čvrstom stanju mogu ostati oko dva sata.

Da li pihtije mogu da se zalede

.

Ako napravite veću količinu pihtija možete ih zamrznuti, ali ne zaboravite na proceduru koja sledi nakon što ih odledite. Naime, pihtije ćete ponovo morati da stavite u lonac da prokuvaju (bace neki “ključ”), a potom ih izlijete u činije, dobro ohladite i poslužite ukućanima ili gostima.

Izvor: Prva.rs