Bakina zimnica: Pečena paprika na zdrav način!
Svi vole zimnicu, zato je baka pripremila recepte po svačijem ukusu!
Potrebno je:
2 kg paprike
sirće 3:1
so 25-30 gr. na 1 l tečnosti
biber u zrnu
glavica belog luka
peršun i celer
Priprema:
Papriku oprati, izvaditi semenke i blago prepeći na šporetu (ispeckati). Papriku staviti u sud poklopiti i ostaviti jedan sat. U sud isitni beli luk, peršunov i celerov list i 25-30 gr soli, zatim sve izmešati. Tu mešavinu staviti u svaku papriku po malo, pa je opet ostaviti da malo odstoji. U sud sipati 2 l vode, 25-30 gr. soli i oko 600 ml. sirćeta alkoholnog. Dobro izmešati . Papriku redjati u tegle i pritiskati koliko stane u teglu. Dodati par zrna bibera i po jedan čen seckanog belog luka i još malo seckanog peršuna i celera. Naliti rastvorom sirćeta i dobro zatvoriti novijim metalnim zatvaračima. Poredjati u rernu, uključiti na 90 stepeni i namestiti tajmer na 90 min. Ostaviti papriku do sutra ujutru, a potom staviti složiti sa ostalom zimnicom.
Izvor: Bakina kuhinja