Vreme je za zimnicu: Bakin recept za savršen ajvar sa plavim patlidžanom!
Tradicionalna receptura poznatog domaćeg jela. Neka vam kuća zamiriše na paprike ovog vikenda!
Potrebno je:
5 l vode
15 kr. paprike
5 kg plavog patlidžana
250 - 300 gr soli
4 kašike esenceije
1/2 l ulja
biber u zrnu
lovorov list
Priprema:
Papriku dobro oprerite i očistite od semenki, a zatim u šerpu sipajte vodu i dodajte ove sastojke. Kad provri dodajte papriku i plavi patlidžan, ako je veća šerpa, može iz nekoliko puta. Malo obariti, 2-3 minuta i vaditi cediljkom. Prohladjenu mleti u mašini za meso. U čistu suvu šerpu ili kazan sipajte ulje, a kad se dobro ugreje ubacite mlevenu papriku i plavi patlidžan. Neprestalno mešajte dok ne uvri više od polovine (oko 2 sata). Sipajte vruć ajvar u tegle i dobro zavrnite metalnim poklopcem, a zatim ih okrenite naopako. Tako ostaviti tegle do sutradan, da bi se dobro ohladile.
Izvor: Bakina kuhinja