Vreme je za zimnicu: Bakin recept za savršen ajvar sa plavim patlidžanom!

Tradicionalna receptura poznatog domaćeg jela. Neka vam kuća zamiriše na paprike ovog vikenda!

Ajvar, foto: Bakina kuhinja
Ajvar, foto: Bakina kuhinja
.

Potrebno je:

5 l vode

15 kr. paprike

5 kg plavog patlidžana

250 - 300 gr soli

4 kašike esenceije

1/2 l ulja

biber u zrnu

lovorov list

Ajvar, foto: Bakina kuhinja
Ajvar, foto: Bakina kuhinja
.

Priprema:

Papriku dobro oprerite i očistite od semenki, a zatim u šerpu sipajte vodu i dodajte ove sastojke. Kad provri dodajte papriku i plavi patlidžan, ako je veća šerpa, može iz nekoliko puta. Malo obariti, 2-3 minuta i vaditi cediljkom. Prohladjenu mleti u mašini za meso. U čistu suvu šerpu ili kazan sipajte ulje, a kad se dobro ugreje ubacite mlevenu papriku i plavi patlidžan. Neprestalno mešajte dok ne uvri više od polovine (oko 2 sata). Sipajte vruć ajvar u tegle i dobro zavrnite metalnim poklopcem, a zatim ih okrenite naopako. Tako ostaviti tegle do sutradan, da bi se dobro ohladile.

Izvor: Bakina kuhinja