Zamirišite kuću domaćim džemom od šljiva iz rerne!

Slatka poslastica za zimske dane koju svi obožavaju!

Džem od šljiva, foto: bakina kuhinja
Džem od šljiva, foto: bakina kuhinja
.

Potrebno je:

5 kg zrelih šljiva

1/2 kg šećera

rum

Džem od šljiva, foto: Bakina kuhinja
Džem od šljiva, foto: Bakina kuhinja
.

Priprema:

Šljive dobro operite i očistite od koščica. Ubacite ih u šerpu i stavite na ringlu da provri . Kuvajte dok šljive dobro ne prokljućaju. Za to vreme uključite rernu na 250 stepeni. Kada džem dobro provri prebacite ga u širu šerpu u ubacite u rernu. Kuvajte oko 3 sata uz povremeno mešanje. Na polovini kuvanja dodajte šećer i dobro izmešajte. U koliko volite sladje, dodajte više šećera ili ako su šljive kisele.

Džem je gotov kada se vidi dno šerpe kad povućete varjačom po dnu. Dodajte po želji vanilin šećer ili rum. Sipajte vreo džem u tegle i zatvorite metalnim zatvaračima, a potom okrenite tegle naopako. Ostavite ih tako dok se ne ohlade, zatim vratite tegle i poredjajte u police sa ostalom zimnicom.

.

Izvor: Bakina kuhinja