Slatki užitak: Jednostavan recept za pekmez od smokvi

Ovo slatko, ukusno i vrlo zdravo voće prepuno je vitamina i minerala. Od svežih smokvi možete da napravite i sjajan pekmez, a mi vam predstavljamo jednostavan recept po preporuci jedne mame.

Od svežih smokvi možete da napravite sjajan pekmez, foto: Depositphotos/fotovincek
Od svežih smokvi možete da napravite sjajan pekmez, foto: Depositphotos/fotovincek
.

SASTOJCI:

- 5 kg svežih smokvi
- 250 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 150 g meda
- naribana korica od tri narandže
- 2 kašičice cimeta (po želji)
- 1 kašičica limunske kiseline u prahu

PRIPREMA:

1. Na laganoj vatri rastopite šećer dok ne dobije zlatno žutu boju, a zatim dodajte med.

2. Smokve iseckane na četvrtine dodajte u smesu šećera i meda i nastavite da kuvate na laganoj vatri 90 minuta.

3. Kada dobijete kašastu smesu, dodajte naribanu koricu narandže, cimet, vanilin šećer i limunsku kiselinu. Sve zajedno kuvajte još 30-ak minuta.

4. Dok se pekmez kuva, pripremite čiste tegle za punjenje. Temeljno ih operite, osušite i stavite u rernu na 15 minuta na 120 stepeni radi dezinfekcije.

5. Pekmez polako sipajte u vruće tegle, dobro ih zatvorite i okrenite naopačke par minuta, a zatim ih vratite u normalan položaj i ostavite da se ohlade.

Prijatno!

Izvor: Zadovoljna.hr