Natašina škola kuvanja - Njujorški čizkejk, tako poseban

Nataša ove nedelje priprema "poznate" recepte, a započinje sa njujorškim čizkejkom, tortom od sira, koja je drugačija od one koju se obično poslužuje kod nas.

Natašini recepti, foto: Aleksandar Krstović/Prva TV
Natašini recepti, foto: Aleksandar Krstović/Prva TV
.

Sastojci:

200 g integralnog keksa

100 g putera

1.5 kg sremskog sira (neslanog, bez gromuljica, finog za mazanje)

300 g šećera

75 g brašna

7 jaja

1 kašika soka od limuna

2 kašičice vanila ekstrakta

300 ml kisele pavlake

50 g prah šećera

Toping čokoladni ili karamel

Priprema:

Keks izmrviti, pomešati sa otopljenim puterom pa sipati na dno okruglog kalupa.

Sir, šećer i brašno sjediniti mikserom. Dodati jaja (5 celih i 2 žumanceta), pa limun i vanilu.

Rešetku spustiti na najniži nivo, pa staviti kolač da se peče u rernu zagrejanu na 150°C. Posle 20 minuta izvaditi i nožem odvojiti ga od ivica pleha,. Vratiti u rernu i peći još 1 sat i 40 minuta.

Ostaviiti da se prohladi. Preliti kiselom pavlakom koja je prethodno kašičicom razmućena sa prah šećerom, pa staviti na 10 minuta u rernu na 160°C. Ohladiti prvo na sobnoj temperaturi pa u frizideru. Preliti topingom.