Natašina škola kuvanja - Njujorški čizkejk, tako poseban
Nataša ove nedelje priprema "poznate" recepte, a započinje sa njujorškim čizkejkom, tortom od sira, koja je drugačija od one koju se obično poslužuje kod nas.
Sastojci:
200 g integralnog keksa
100 g putera
1.5 kg sremskog sira (neslanog, bez gromuljica, finog za mazanje)
300 g šećera
75 g brašna
7 jaja
1 kašika soka od limuna
2 kašičice vanila ekstrakta
300 ml kisele pavlake
50 g prah šećera
Toping čokoladni ili karamel
Priprema:
Keks izmrviti, pomešati sa otopljenim puterom pa sipati na dno okruglog kalupa.
Sir, šećer i brašno sjediniti mikserom. Dodati jaja (5 celih i 2 žumanceta), pa limun i vanilu.
Rešetku spustiti na najniži nivo, pa staviti kolač da se peče u rernu zagrejanu na 150°C. Posle 20 minuta izvaditi i nožem odvojiti ga od ivica pleha,. Vratiti u rernu i peći još 1 sat i 40 minuta.
Ostaviiti da se prohladi. Preliti kiselom pavlakom koja je prethodno kašičicom razmućena sa prah šećerom, pa staviti na 10 minuta u rernu na 160°C. Ohladiti prvo na sobnoj temperaturi pa u frizideru. Preliti topingom.