Kako je nastao sladoled?

Ta osvežavajuća poslastica neponovljivog ukusa osvežava nas tokom vrelih letnjih dana bolje nego bilo koji napitak. Svi vole sladoled, pa ipak, o njemu tako malo znaju. Šteta bi bilo da ostanete uskraćeni za malo istorije i par činjenica koje verovatno niste znali o sladoledu...

.

Sladoled… Samo pri pomisli na njega nam krene voda na usta.

Prvi sladoled nastao je u Kini, a njegovi sastojci bili su led i mleko; odatle ga u Italiju donosisladoled Marko Polo.

Aleksandar Veliki je svoju vojsku okrepljivao upravo sladoledom.

1846. godine Nensi Džonson je konstruisala prvu mašinu za pravljenje sladoleda.

1924. godine poslastičar Italo Marćioni je izmislio kornet.

1934. godine Kris Nelson je realziovao svoju ideju prelivanja sladoleda čokoladom i stavio ledenu poslasticu na štapić.

1984. godine Ronald Regan je jul proglasio za nacionalni mesec sladoleda.

Industrijska proizvodnja sladoleda započeta je u Americi sredinom 19. veka.

U Italiji je, nedaleko od Bolonje, pre samo nekoliko godina osnovan Univerzitet Sladoleda na kojem studenti uče sve tajne pravljenja sladoleda. Fakultet je osnovo Caprigiani, jedna od najpoznatijih fabrika za pravljenje mašina za sladoled, a cena studiranja iznosi 800 eura nedeljno.

2011. godine u Velikoj Britaniji je u jednoj poslastičarnici prvi put poslužen sladoled od majčinog mleka.

Poslastičarnice iz Ujedinjenih Arapskih Emirata najavljuju sladoled od mleka kamile sa četiri različita ukusa: karamela, čokolada, datula i šafran.

Sladoled je nekada bio dostupan isključivo kraljevima i plemićima, vezivao se za moć i luksuz, dok nam je danas mnogo širi spektar njegovih ukusa svima na raspolaganju. Zato iskoristite ovu privilegiju, odaberite svoju omiljenu aromu i prepustite se uživanju.