Ponestalo vam je ideja za nedeljni meni? Isprobajte ove recepte!
Ukoliko nemate mnogo ideja za nedeljni meni, isprobajte ove jednostavne ali ukusne recepte za predjelo, glavno jelo i desert.
Rolnice s sirom i spanaćem
Sastojci:
1 pakovanje testa za picu
400 g spanaća
250 g rikota sira
2 jajeta
¼ kašičice muškatnog oraščića
Priprema:
Testo razvaljajte i narežite na trakice. Izblanširajte spanać, dobro ga iscedite, a zatim usitnite nožem. Dodajte sir, jedno jaje, muškatni oraščić i posolite po želji. Smesu stavite na trakice testa, a potom urolajte i stavite u kalup za pečenje . Rolnice premažite jajetom i ispecite na 200 stepeni, 20–25 minuta.
Španski gulaš od sočiva sa kobasicom
Sastojci:
1 ½ šoljice smeđeg sočiva
3 Pikantne kobasice
1 seckani luk
2 stabljike celera sitno naseckane
4 češnja belog luka
1 crvena paprika
2 kašičice koncentrata paradajza
1 čašica crvenog vina
5 šoljica vode
1 kašičica mlevene paprike
1 šaka peršuna
So, biber
Priprema:
U loncu, na malo maslinovog ulja, propržite kobasice 6-7 minuta, zatim ih izvadite iz lonca, a stavite luk i celer. Dinstajte 6 minuta pa dodajte seckani beli luk i papriku narezanu na kockice, koncentrat paradajza i crvenog vina, potom ostavite da se krčkaju još par minuta. U lonac dodajte sočivo, vodu i začine, zatim ostavite da se kuva pa dodajte kobasice izrezane na kolutiće. Smanjite vatru i pustite da se kuva poklopljeno oko 45 minuta. Pred kraj kuvanja dodajte peršun i po potrebi još malo vode. Poslužite uz tost s maslacem i belim lukom.
Drobljenac od breskve
Sastojci:
1 kg breskvi
1 šoljica smeđeg šećera
1 kašika limunovog soka
4 kašike gustina
6 kašika maslaca
1 šoljica brašna
Priprema:
Breskve narežite na kriške, pomešajte ih s ¾ šoljice šećera, limunovim sokom i gustinom pa ih stavite u kalup za pečenje. Pomešajte brašno, maslac i ¼ šoljice šećera u testo i namrvite ga preko breskvi. Pecite na 180C 40-50 minuta. Poslužite uz sladoled od vanile.
Izvor: zena.hr