Kuvani paradajz čini čuda!

Osim što je neizbežan sastojak brojnih recepata, naročito soseva za paste ili različitih verzija gulaša i paprikaša, kuvani paradajz je odličan za vaše zdravlje!

.

Ne samo što će napraviti čudo od vašeg jela, već će vam pomoći da se izborite sa povišenim holesterolom.

Naučnici su dokazali da kuvani paradajz ima iste osobine kao statini koji se koriste u borbi protiv holesterola u krvi. Oni mogu biti vrlo ekeftna zamena za statine, lekove koji su pripusuju za ovakva stanja koja vode do srčanih problema. 

Samo 2 dl paradajz sosa ili soka dnevno dovoljni su za pomoć ovim pacijentima. Tajna je u visokom nivou sastojka likopena koji daje zrelom paradajzu crvenu boju. Ovaj moćni antioksidant je izvor dobrog zdravlja, samim tim što umanjuje rizik od srčanih oboljenja. 

Kuvani paradajz je najbolji, jer organizam može da apsorbuje više likopena iz njega nego iz svežeg proizvoda. On proizvodi prirodnu odbranu od povišenog nivoa takozvanog lošeg holesterola u krvi. 

“Konzumiranje samo jednog paradajza dnevno nije dovoljno. Preporučujem pre paradajz sos. Vrlo je bogat likopenom i dovoljno je svega 50 gr unosa. Studija je pokazala da više od 25 mg likopena dnevno redukuje loš holesterol i do 10%,” izjavila je dr Karin Rid, jedan od autora studije. 

Izvor: B92.net