Za nenajavljene goste: Slana pita sa šunkom i mladim lukom biće spremna začas!

Ukoliko su vam stigli nenajavljeni gosti, evo odličnog recepta da im na brzinu spremite toplo jelo. Isprobajte slanu pitu sa šunkom i mladim lukom jer sastojke najverovatnije ovih dana već imate u frižideru.

Ilustracija, foto: Depositphotos/fotek
Ilustracija, foto: Depositphotos/fotek
.

SASTOJCI ZA TESTO:

- 250 grama oštrog brašna
- 120 grama maslaca
- 1 jaje
- 1 kašičica soli

SASTOJCI ZA FIL:

- 4 jaja
- 2 kisela mleka (ili jogurta)
- 300 grama šunke po izboru
- 2 komada mladog luka
- so i biber

PRIPREMA:

1. Dobro operite mladi luk, naseckajte ga na sitno i prodinstajte na malo masnoće, 10-tak minuta. Šunku takođe isecite na sitno i pomešajte je s dinstanim lukom.

2. Započnite s pripremom testa. U brašno dodajte so i maslac iseckan na tanke šnite. Vrhovima prstiju izmrvite maslac uz pomoć brašna. Budite brzi jer maslac ne sme previše da se otopi. Kada primetite da je maslac veličine krupnih hlebnih mrvica, dodajte jaje i zatim zamesite testo. Nemojte ga mesiti predugo jer će zbog toga postati žilavo. Dovoljno je da sjedinite maslac, brašno i jaje u glatku smesu. Testo rukama oblikujte u loptu pa zatim u disk (tako ćete ga kasnije lakše valjati) i stavite u frižider na 15 minuta.

3. Umutite jaja s kiselim mlekom, posolite i pobiberite, pa ostavite na strani. Izvadite testo iz frižidera i razvucite na pobrašnjenoj površini. U kalup po želji (okrugli ili četvrtasti) prebacite testo. Prstima ga lagano poravnajte uz kalup.

4. Ugrejte rernu na 180 stepeni. Testo prekrijte masnim papirom pa na njega stavite keramičke kuglice za pečenje. Kada se rerna ugreje, unutra stavite testo i pecite 12 minuta.

5. Nakon toga izvadite testo i pažljivo odstranite kuglice. Na dno stavite šunku i mladi luk. Malo rasporedite fil po testu. Zatim sve prelijte mešavinom kiselog mleka i jaja. Odmah vratite u rernu i pecite između 30 i 40 minuta tj. do trenutka kada površina pite bude zlatnožute boje.

Prijatno!

Izvor: Zadovoljna.hr