Zasladite ovo kišno popodne: Rolat sa jagodama biće gotov očas posla!

Hladno vreme i kiša učinili su da pomislimo kako se proleće izgubilo, a sa njim i sve čari koje donosi. Ipak, nije tako. U inat lošem vremenu, predstavljamo vam poslasticu koja se lako i brzo sprema i koja će očarati vaša nepca - rolat sa jagodama!

Brzo se sprema, a brzo i nestaje s tanjira!, foto: Depositphotos/studioM
Brzo se sprema, a brzo i nestaje s tanjira!, foto: Depositphotos/studioM
.

TESTO ZA ROLAT S JAGODAMA:
- 4 jaja
- 4 velike kašike brašna
- 4 velike kašike šećera

FIL:
- 3 dcl slatke pavlake
- 400 g jagoda

PRIPREMA:

1. Zagrejte rernu na 180 °C.

2. Odvojite belanca od žumanaca. U žumanca dodajte šećer i izmiksajte. U drugoj posudi napravite sneg od belanaca.

3. Naizmence u smesu žumaca i šećera dodajte po kašiku brašna i snega od belanaca, pa lagano i sporo umešajte u smesu. Ponavljajte postupak dok ne potrošite pripremljeno brašno i belanca. Smesa će na početku biti gušća, a na kraju ređa i pomalo penušava.

4. Plitki limeni pleh obložite papirom za pečenje. Izlijte smesu u pleh i lagano je rasporedite špatulom ili kašikom. Stavite smesu u rernu i pecite maksimalno 10 minuta. Kada površina testa bude zlatna, testo je gotovo.

5. Čim testo izvadite iz rerne prebacite ga na čistu kuhinjsku krpu, strana na kojoj je papir mora da bude gore tj. da gleda "prema vama". Kuhinjskom četkicom i vodom navlažite papir za pečenje jer ćete ga tako lakše skinuti s testa. Lagano prstima povlačite papir dok ga u potpunosti ne uklonite, a zatim testo urolajte u krpu i pustite da se malo ohladi.

6. Jagode operite, očistite i isecite na komadiće željene veličine. Slatku pavlaku mikserom "istucite" u šlag.

7. Odmotajte ohlađeno testo, premažite šlagom na koji ćete potom poslagati narezane jagode i ponovno urolajte. Gotov rolat spolja možete da pospete šećerom u prahu, ukrasite šlagom ili čokoladom.

Prijatno!

Izvor: Zadovoljna.hr