Par korisnih saveta za roštiljanje u prirodi za Prvi maj dobro će vam doći

Roštiljanje u prirodi s porodicom i društvom je neizbežno kada je u pitanju ovaj praznik, pa tako shodno tome pročitajte par saveta kako da što lepše organizujete taj roštilj. I naravno, još samo lepo vreme da nas posluži i dobar provod je zagarantovan.

Roštiljanje, foto: Depositphotos
Roštiljanje, foto: Depositphotos
.

Na roštilju možete pripremiti razne vrste mesa, ribe, povrća, pa čak i voća.

Ima nekoliko načina za pripremu roštilja: pečenje na klasičnom roštilju na drva ili drveni ugalj, na modernom električnom roštilju, pečenje u električnoj rerni ispod grejača, plinskoj rerni i pečenje u specijalnoj tavi za roštilj od teške tučane legure.

Pre pečenja svakako dobro mehanički, četkom, očistite rešetku za roštilj.

Rešetku namažite uljem ili je natrljajte slaninom i stavite je na visinu od najmanje 10 do 15 centimetara od izvora toplote.

Žar mora biti dovoljno jak da toplota u potpunosti prodire kroz meso.

Na roštilju se mogu pripremati razne vrste mesa, razne vrste povrća (krompir, luk, gljive, paradajz, patlidžan, kukuruz, tikvice), ali i voće (jabuke, banana, nektarine, ananas…).

Uz meso poslužite hleb ili pecivo koje ste prepekli na roštilju, prethodno ga premazavši masnoćom i sokovima od pečenja.

Ako roštilj pripremate u prirodi, marinirano meso ili ribu nosite u prenosnom zamrzivaču.

Namirnice možete peći i tako da što ćete ih zamotati u aluminijumsku foliju. Nakon nekog vremena, odmotajte foliju, a namirnicu ostavite još malo da se zapeče na samoj rešetki kako bi s obe strane dobila boju.

Pripazite da prilikom pečenja na roštilju s mesa ili ribe ne kaplje masnoća. Sagorevanjem masnoće na žaru nastaje topao dim koji oblaže namirnicu štetnim materijama.

Evo još poneki savet: Ako pijete pivo uvek je problem kako ga rashladiti. Savet - iskopajte rupu u zemlji od pola metra dubine (ako već nemate neki potočić) i tamo ga pohranite – da odstoji. Prilozi – šopska salata, kajmak, šunka, kačkavalj, pogača ili hleb, LUK!!! Od začina vegeta umesto soli. Roštilj povremeno poprskajte pivom, a meso kada ste u prolazu rasecite da se ispeče i iznutra. Dobra muzika, pozitivne misli i ljudi i ništa vam više ne treba.

I naravno, ako pijete nemojte da vozite!

Izvor. srbijadanas.com