Kuhinjica

Šta znače oznake S, A i B na jajima

Sigurno ste primetili da na kartonima jaja pišu oznake S, A ili B - evo šta to znači.

18.05.2019. - 15:00h
Veličina i težina
Veličina i težinafoto: Depositphotos

Znamo da te oznake predstavljaju klasu, ali koja klasa je kakva?

Klasa S znači da jaje teži manje od 70 do 65 grama, klasa A - manje od 65 do 60 grama, a klasa B označava jaje u kategoriji od 60 do 55 grama.

Kada kupujete jaja, obratite pažnju na te oznake, ali i na oblik i boju ljuske jer vam i to može ukazati na kvalitet jaja.
Idealan oblik jajeta svima je poznat, a jaja sa anomalijom - koja su "grbava", ili sa nekim drugim defektom često ukazuju na neku bolest i treba ih ispitati.

Boja ljuske isključivo zavisi od genetskih faktora. U nekim evropskim zemljama, pa i kod nas, rasprostranjeno je mišljenje da su jaja kojima je ljuska braon boje boljeg kvaliteta nego bela, te je trend proizvodnja jaja sa braon ljuskom.

U nekim od evropskih zemalja (na primer u Španiji) i SAD jaja kojima je ljuska bela su više prisutna na tržištu. Kako bi izašli u susret zahtevima potrošača za jajima kojima je ljuska braon boje, odgajivači kokošaka nosilja uložili su velike napore da stvore "braon" hibride na bazi rase "rodajlend", koja nose isti broj jaja kao i plodne "bele" nosilje.

Izvor: mondo.rs