Kuhinjica

Sačuvajte voće i povrće od truljenja: Uz ovih nekoliko trikova, dužće će ostati sveže!

Neke namirnice ne mogu dugo da ostanu sveže, pa brzo trule, a njihova ispravnost je neophodna za zdravlje svakog od nas. Zato je veoma važno da pravilno čuvamo hranu koja je podložna brzom kvarenju.

26.03.2019. - 09:40h
Uz ovih nekoliko saveta, namirnice će vam duže ostati sveže
Uz ovih nekoliko saveta, namirnice će vam duže ostati svežefoto: Depositphotos

Evo nekoliko trikova kako da vam određene namirnice ostanu što duže sveže:

Celer

Reč je o namirnici koja za kratko vreme istruli. Međutim, ako ga pravilno spremimo produžićemo mu rok.

Bitno je da, nakon što ga operete, osušite i umotate aluminijumskom folijom kako bi zadržao vazduh.

Banane

Kao i većina voća, kako sazrevaju, banane ispuštaju etilen, pa se preporučuje da ako ne možete sve odmah da ih pojedete, umotate drškice plastičnom folijom. 

Na taj način će voće ostati duže sveže, kao i ostalo voće koje stoji pored banana jer emitovani etilen utiče i na brže propadanje voća u blizini.

Salata

Vlažno povrće brže truli u frižideru zbog vlage. Zato bi trebalo da salatu osušite papirnim kuhinjskim ubrusom, a nakon toga je stavite u frižider.

Ovo se odnosi na većinu povrća, koje bi uvek trebalo da bude osušeno pre stavljanja u frižider, a držite ga u posebnom delu koje je i namenjeno za čuvanje povrća. Sušenjem ćete sprečiti da postane gnjecavo i trulo.

Bobice

Proleće je stiglo i dok uživamo u njemu, unapred se radujemo letu. Sa najtoplijim gidišnjim dobom stiže i sezona jagoda, borovnica, kupina i malina, pa nije na odmet nekoliko saveta kako da vam ovo bobičasto voće što duže održite sveže.

S obzirom na to da brzo trule, svežinu ćete im sačuvati ako ih okupate u mešavini sirćeta i vode (triput više vode nego sirćeta). Tako ćete ubiti bakterije zbog čega se buđ neće stvarati.

Kada ih operete, isperite ih u vodi i stavite suve u frižider.

Krompir

Mnogi ljudi kupuju krompir i po nekoliko kilograma odjendom ako imaju veliku porodicu, ali se nekad pokvari pre nego što ih potroše.

Zbog toga treba voditi računa da se čuva na hladnom i suvom mestu. Možete i među krompire ubaciti i jabuke jer će na taj način duže ostati sveži.

Pečurke

I kod pečuraka je najvažniji način na koji ćete ih spremiti. Ali, plastične kesice za kojima ćemo posegnuti da umotamo razno povrće, pečurkama mogu doneti više štete nego koristi, odnosno brže će stvoriti buđ. Zato treba da ih umotate u papirne ubruse u kojima povrće diše.

Izvor: Stil