Kuhinjica

Brzo se sprema, ali brzo i nestaje s tanjra: Recept za "čudo od čokolade"

Od čokolade je bolja samo dvostruka čokolada, zar ne? Kad imate čokoladu u biskvitu i čokoladu u kremu, imate pravo jedno čokoladno čudo.

09.03.2019. - 08:44h
Brzo se sprema, ali brzo i nestaje s tanjira!
Brzo se sprema, ali brzo i nestaje s tanjira!foto: Depositphotos

Kolač koji se brzo sprema i za koji vam je potrebno svega nekoliko namirnica, a oduševljava kako izgledom, tako i ukusom, s pravom nosi naziv "čudo od čokolade".

Za ovaj kolač nisu vam potrebni nikakvi posebni sastojci, već samo samo malo vremena, volje i velika ljubav prema čokoladi.

Sastojci:

Za biskvit:
4 jaja
4 kašike glatkog brašna
pola praška za pecivo
100 g čokolade za kuvanje
100 g šećera
200 g maslaca

Za krem:
500 ml slatke pavlake
200 g čokolade za kuhanje

Priprema:

1. Maslac i čokoladu otopite na pari.

2. Razdvojite belanca i žumanca. U dubljoj posudi umutite žumanca sa šećerom, dodajte im otopljeni maslac i čokoladu, izmešajte, pa postepeno dodajte brašno koje ste prethodno pomešali s praškom za pecivo.

3. U drugoj posudi umutite belanca, pa ih pažljivo špatulom umešajte u čokoladnu smesu.

4. Pripremljenu smesu izlijte u četvrtasti pleh dimenzija 35x24 cm ili u kalup za tortu promera 23-24 cm koji ste obložili papirom za pečenje. Stavite da se peče u rernu koju ste prethodno zagrejali na 180°C i pecite oko 20 minuta.

5. Napravite čokoladni "ganache krem": čokoladu iseckajte na sitno, a slatku pavlaku zagrejte do tačke vrenja. Zagrejanu slatku pavlaku prelijte preko čokolade i dobro izmešajte.

6. Pečenu podlogu izbodite viljuškom i prelijte toplim "ganache kremom". Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi pa potom kolač dobro ohladite u frižideru i tek onda skinite obruč ako ste ga pekli kao tortu.

7. Poslužite narezano na kocke ili kriške.

Prijatno!

Izvor: Zadovoljna.hr