Ovih 7 grešaka često pravimo kada doručkujemo

Bez obzira kakav stav imate prema prvom jutarnjem obroku, on može da poboljša vaše zdravlje i pozitivno utiče na opseg vašeg struka. Problem nastaje kada biramo kalorijske "bombe", odnosno namirnice pune šećera i masti koje imaju suprotan učinak od željenog.

.

1. Izbegavamo proteine
Kremasta kafa i kolačić poput "muffina" čest su izbor ako prvi jutarnji obrok jedemo s nogu, van kuće. Reč je o finoj kombinaciji za oči i želudac, kojoj nažalost nedostaje proteina.

Istraživanja su pokazala da doručak baziran na proteinima uravnotežuje količine šećera u krvi i smanjuje nagle napade gladi. Pokušajte da zapopčnete dan s dva tvrdo kuvana jaja i jabukom, ili jogurtom u koji ste dodali čia semenke.

2. Preterujemo sa sokom
Voćni sok može da bude odličan izvor vitamina i minerala, ali nije alternativa konzumaciji voća. Poređenja radi, jedna prosečna pomorandža ima oko 60 kalorija, dok čaša soka od istog voća ima gotovo dvostruko više.

Pritom, dobro je znati i da u soku nedostaje prehrambenih vlakana, kojih ima u obilju u voćki. Nova studija objavljena u časopisu "Appetite" pokazala je i da osobe koje piju mnogo soka imaju veći krvni pritisak od onih koji to čine tek povremeno.

3. Jedemo pogrešne masti
Poznato je da su telu neophodne masti da bi moglo normalno da funkcionše. Ipak, to ne znači da treba preterivati s njima, posebno ako je reč o zasićenim masnim kiselinama poput maslaca ili slanine. Poznata njujorška nutricionistkinja Boni Taub-Diks predlaže pravilnu distribuciju masnoća, pa za doručak preporučuje kombinaciju zdravih masti poput grčkog jogurta s malo naseckanih oraha.

4. Dodajemo veštačke zaslađivače
Ako nešto nema kalorija, ne znači i da nema negativnih posledica na naša tela. Studija iz časopisa "Nature" pokazala je da veštački zaslađivači mogu da naruše ravnotežu bakterija u želucu, koje rezultiraju pojačanom potrebnom za fruktozom kako bi se osećali zadovoljnim.

Nutricionista Bruk Alpert iz komapnije "B Nutritious" sugeriše ispijanje kafe bez ikakvih zaslađivača, ali s dodatkom začina poput cimeta koji će podstaći rad metabolizma.

5. Predugo čekamo na doručak
Ako prvi obrok u danu jedemo tek nekoliko sati nakon buđenja, odnosno tek kad nas podseti "krčanje" creva, veće su šanse da ćemo "preterati" s konzumacijom hrane i završiti s nekom kaloričnom "bombicom" u ruci. Iako ne postoji službeni raspored kada bi trebalo da jedemo prvi obrok u danu, trebalo bi pripaziti da nam telo nije izgladnjeno.

6. Ne pazimo na veličinu namirnica
Verovali ili ne, veličina namirnice utiče i na količinu hrane koju unosimo u organizam. Studija sa Univerziteta Pen Stejt pokazala je da osobe pojedu i do 80 kalorija više po obroku, kada konzumiraju cerealije manjeg oblika.

Glavni razlog za to je što mere željenu količinu "odokativnom" metodom. Umesto toga, koristite kuhinjsku vagu i pojedite upravo onoliko hrane koliko je potrebno vašem organizmu.

7. Jedemo preobilne obroke
Preskakanje doručka nepovoljno utiče na organizam, kao i preveliki obroci. Velike količine hrane opteretiće telo, usporiti metabolizam i uspavati vas. Umesto toga trebalo bi da biramo obroke sastavljene od uravnoteženog odnosa proteina i ugljienih hidrata koji nam daju dovoljno energije za početak radnog dana.

Izvor: Zadovoljna.hr