Pet najboljih toplih napitaka za bolji san!

Bilo da vam je potrebno opuštanje nakon napornog dana ili prosto žudite za poslasticom, ovo su neki od najboljih i najukusnijih toplih napitaka…

.

Zima je savršeno godišnje doba za ispijanje raznih vrućih napitaka koji nas greju i koji prijaju našem nepcu. Ukoliko imate problema s nesanicom, odličan lek za to je topli napitak koji će vam pomoći da se opustite i lakše utonete u san. 

1. Kakao

Kakao je klasičan i verojatno najpoznatiji napitak za pre spavanja. Iako ga obožavaju deca, mogu ga piti i odrasli jer je izuzetno zdrav i ukusan. Potiče iz Majanske civilizacije, čiji je narod prvi otkrio sve blagodati ovog ukusnog napitka. Pokušajte da nabavite organski kakao prah koji je mnogo zdraviji od raznih instant napitaka koji u sebi sadrže mnogo dodanog šećera. Možete ga pripremiti uz dodatak toplog mleka ili vode, dodati mu med i začine po želji. 

2. Čaj od kamilice 

Čaj od kamilice je savršen izbor za ljude koji izbegavaju mlečne proizvode, a poznat je po brojnim blagodetima, od kojih se posebno ističu prirodna umirujuća svojstva. Kamilica pomaže kod opuštanja i smirivanja živaca i želuca i podstiče osećaj smirenosti tokom celog dana. Zbog svog umirujućeg delovanja poseno se preporučuju ljudima koji imaju problema s nesanicom. Za miran san je najbolje popiti nezaslađen čaj pola sata pre spavanja. 

3. Toplo mleko 

Savet naših baka o toploj čaši mleka pre spavanja baziran je na zdravstvenim činjenicama. Naime, smatra se da aminokiselina koje mleko sadrži pomaže u proizvodnji hormona koji su potrebni za miran san. I ne samo to, mleko je bogato kalcijumom i predstavlja veliki izvor proteina. Ovo je jedan od najjednostavnijih napitaka jer samo treba da zagrejete mleko i popijete ga pre spavanja. Ako volite slatko, možete dodati i malo meda. 

4. Čokoladno mleko 

Čokoladno mleko je vrlo ukusan i hranjiv napitak, a najviše ga vole deca. Pijte ga pre spavanja jer je lagan ali ipak može dovoljno da vas zasiti zbog šećera koji sadrži u sebi.

5. Topla čokolada 

Iako je mnogi poistovjećuju s kakaom, vruća čokolada je ipak malo drugačija. Gušća je i sadrži kakao maslac, a u većini slučajeva sadrži i mleko ili slatku pavlaku, što ju čini vrlo ukusnom i hranjivom, ali i mnogo kaloričnijom alternativom od toplog kakaa. Uprkos tome, mnogi je obožavaju jer je, morate priznati, zaista savršena. 

Izvor: zena.hr