Markiza - torta koja se topi u ustima

Ukus Markize ničim ne otkriva da je ovo torta koju možete spremiti brzo i jednostavno. Iako se topi u ustima za njenu pripremi nije potrebno ni previše sastojaka, a ni previše truda. Uživajte u priprimi!

.

Sastojci:

2 pakovanja piškota

250 g putera

9 jaja

250 gr šećera

300 gr čokolade za kuvanje

1 šolja mleka

2 kašike ruma

500 gr slatke pavlake

 

Piprema:

Posudu u kojoj ćete spremiti tortu premažite puterom. Mleko sipajte u dublju posudu i dodajte rum. Umačite piškote jedanim krajem da ne omekšaju skroz, i slažite ih dok njima ne pokrijete dno. Uz vertikalnu ivicu posude naređajte pažljivo piškote da se ne polome.

Da bi ste kasnije lakše izvadili tortu iz kalupa ili torte namažite dno i ivce puterom ili obložite posudu papirom za pečenje. Odvojte žumanca od belanaca. Penasto umutite puter koji je omekšao na sobnoj temperaturi, sa prah šećerom, a zatim dodajte jedno po jedno žumance.

Čokoladu stavite na foliju i otopite je u rerni na niskoj temperaturi ili u mikrotalasnoj. Zatim polako dodajte otopljenu čokoladu u ovu smesu i miksirajte dok se masa ne izjednači. Umutite belanca tako da dobijete veoma čvrst šne (dodajte prstohvat soli da bi dobili čvrst šne). Zatim taj šne dodajte masi od čokolade i putera neprestano mešajući veoma lagano kašikom (nikako mikserom).

Masu sipajte u posudu u koju ste naređali piškote, pa po njoj naslažite preostale piškote koje ste prethodno umočili u mleko sa rumom, ili polomite piškote koje su ostale da štrče iznad čokoladnog fila. Tortu ostavite u frizider preko noći. Pre služenja prevrnite tortu na tanjir za služenje i premažite je umućenom slatkom pavlakom i dekorišite rendanom čokoladom ili bilo kojim sezonskim voćem!