Kako da iskoristite bajati hleb?

Od ove namirnice možete da napravite prezle, musaku, bruskete, prženice...

.

Višak hleba obično završi u korpi za smeće ili kao dodatak ishrani životinja. Međutim, ovu vrednu namirnicu možete da iskoristite na više načina, a mnogi ne vole da je bacaju jer je poznato da čovek može da preživi samo na hlebu i vodi budući da on sadrži skoro sve što je potrebno odganizmu. Evo nekoliko saveta šta da uradite sa hlebom koji vam je pretekao.

Zamrznite ga - Hleb star nekoliko dana može da stoji u zamrzivaču dva meseca. Kada ga izvadite, poprskajte ga sa malo vode ili ulja i zagrejte u rerni.

Prezle - Osim što su ukusnije i zdravije od kupovnih, domaće prezle su i mnogo jeftinije. Stari hleb zapecite u rerni dok se potpuno ne osuši i ne stvrdne, a zatim ga izdrobite rukom, izrendajte ili usitnite u blenderu.

Musaka - Hleb koji je pretekao može da posluži i kao ukusan dodatak jelima. Isecite ga na kockice i dodajte u musaku, gulaš, sataraš, čorbe, sveže salate...

Bruskete i prženice - Od starog hleba domaćice najčešće prave ukusne prženice, a možete i da ga upotrebite za hrskave bruskete.

Testenina za supu i čorbu - Bajati hleb isecite na kockice i dodajte u domaću supu i čorbu umesto testenine. 

Izvor: novosti.rs