Šta niste znali o čokoladi

Hrana bogova, afrodizijak, uteha za svaku tugu i bogat izvor endorfina... nije lako nabrojati sva čudesna svojstva čokolade, kraljice među slatkišima.

.

Priča o čokoladi počinje još davno pre Evropljana i ostatka sveta, u drevnoj civilizaciji Maja i Asteka, koji su se sladili gustim, penastim napitkom dobijenim iz plodova drveta kakaoa. Majama i ostalim stanovnicima Severne i Južne Amerike čokolada je predstavljala statusni simbol, bila je platežno sredstvo i često se darovala. Vest o čokoladi prvi je u Evropu doneo Kolumbo u 16. veku, a Kortes je 1528. godine prvi preneo mahune drveta kakaoa u Španiju, zajedno s tehnologijom i aparaturom za njegovu preradu. Dok su Maje zrna kakaoa nakon mlevenja i kuvanja mešali s vanilom i čilijem, Evropljani su umesto čilija dodavali šećer i cimet. Kako proizvodnja šećera nije bila još razvijena, čokoladni napitak bio je skup i dostupan samo višim staležima. Tako je čokolada ubrzo postala zaštitni znak viših staleža i omiljena poslastica francuskih i španskih dvorova. Ubrzo je kakao postao cenjen širom sveta.

Glavni sastojak čokolade je kakao koji sadrži brojne nutrijente koji su odlični za zdravlje. Jedini problem je taj što je kakao gorkog ukusa pa se u izradi čokolade dodaju šećer, mleko i razni drugi dodaci. Sve to je odlično za vaše nepce, ali ne i za zdravlje.

Da bi čokolada koju jedete bila zdrava treba da sadrže najmanje 70% kakaa. Nemojte preterivati jer i male količine tamne čokolade čine čuda za zdravlje. Dovoljno je da pojedete oko 200 grama čokolade nedeljno.

Zabavne činjenice o čokoladi

Da li ste znali da...

je čokolada prvi put oktrivena u Anazomu i Centralnoj Americi? Zrna su uzeta sa drveta kakaa, a zatim pržena i izmrvljena.

je čokoladu u USA doneo 1765. Godine John Hanan?

je svojevremeno neki lekar prepisao pacijentu čokoladu kao lek protiv određene bolesti?

čokolada sadrži antioksidanse koji pomažu u borbi protiv nekih bolesti?

je čokolada otrovna za pse?

sadrži gvožđe i magnezijum?

sadrži manju količinu kofeina, ali ni približno kao šoljica kafe?

Još neke zanimljivosti

Asteci i Maje su koristili zrna kakaa kao novac.

Jedan od prvih načina na koji je upotrebljena bio je takav da su mlevena zrna poslužila za pravljenje aromatičnog pića.

Prva čokolada je napravljena u “Fry and Sons” u Bristolu, Engleska 1847. Godine. Ova kompanija je kasnije pripojena “Cadbury” kompaniji.

Da je potrebno 3 do 5 godina da bi drvo kakaa proizvelo zrna.

Prvi recept za čokoladu štampan je u katalogu “Sears and Roebuck”.

Zrna kakaa su mogli da priušte samo bogati negde do sredine XVIII veka

Afrika proizvodi najviše čokolade.

Švajcarska je najveći potrošač čokolade.

Crna čokolada ima mnogo bogatiji ukus od mlečne čokolade, zbog visokog procenta kakaa.

Žene jedu čokoladu mnogo više u odnosu na muškarce.

“Hershey's” je jedan od najstarijih proizvođača čokolade.

Izvori: Stvar ukusa, Dormeo, Čokolada