Ne zaboravite tradiciju: Božićna česnica po starinskoj recepturi

Božićni doručak se obavezno započinje česnicom ili božićnom pogačom, koja se mesi tog jutra. Postoje razni recepti, a mi vam predstavljamo jedan veoma jednostavan.

Ilustracija, foto: Depositphotos/MilicaPhoto
Ilustracija, foto: Depositphotos/MilicaPhoto
.

.

Sastojci:

2 jaja
1 paketić kvasca
1/2 l mleka
1 kg brašna
so

Priprema:

1. U malo mlakog mleka rastopiti kvasac. Dodati jedno umućeno jaje. Posoliti i mešati uz postepeno dodavanje brašna i dolivanje preostalog mlakog mleka da bi se dobilo glatko testo.

2. Nakon što se testo dobro izmesi, pokriti ga čistom krpom i ostaviti ga da naraste. Čim primetite da je počelo da narasta, izručite ga na dasku za mešenje i blago premesite. Testo za česnicu ne treba da naraste potpuno.

3. Oblikovati česnicu kao pogaču i ubaciti novčić.

4. Spustiti česnicu u podmazan pleh. Njenu gornju površinu išarati ubodima male grančice - prvi odsečeni komad badnjaka.

5. Premazati celu površinu razmućenim jajetom. Peći u zagrejanoj rerni dok česnica ne dobije tamnorumenu boju.

Ukoliko imate vešte ruke, za dekoraciju napravite tvrđe testo od brašna i vode, pa napravite ukrase po želji i nalepite na božićnu česnicu.

U zavisnosti od kraja, u česnicu mogu da se stave komadić drena, zrno žita, kukuruza ili pasulja. Pa ko šta nađe takva će mu biti sudbina naredne godine.

Izvor: stvarukusa