Trpeza u hladnim danima

Tokom hladnih dana koji tek dolaze, imunitet slabi i "haraju" virusi, pa je izuzetno važno da se pravilno hranite. Poželjno unošenje što više voća i povrća

.

Da biste bili zdravi i tokom hladnih dana, kada imunitet slabi i "haraju" virusi, izuzetno je važno da se pravilno hranite. Važno da se unose belančevine i gvožđe, a akcenat stavi na vitamin B12, jer sprečava anemiju, gubitak apetita i bolove u nervima i mišićima, naglašavaju nutricionisti. Najviše ga ima u mesu, ribi, jajima, mleku i mlečnim proizvodima, kao i u pasulju, sočivu, bobu, grašku, soji. U ostalim biljnim namirnicama ga nema, pa je važno da se one kombinuju sa mesom, ribom, mlečnim proizvodima.

Organizam mora da se snabdeva vitaminima jer se tako regeneriše i dobija energiju. Svaki vitamin ima svoju ulogu, vrlo određenu i nezamenljivu, zato je bitno i da u hladnim danima ishrana bude raznovrsna kao leti, kada je svežeg voća i povrća u izobilju. Pre svega je važno jesti povrće, sveže salate, koje su bogate mineralima, vitaminom C i provitaminima A.

Osim što nam sveže salate pomažu da se izborimo sa bolestima jer poboljšavaju imunitet, takođe i desne čine zdravijim i ubrzavaju zarastanje rana. Igraju važnu ulogu i u održavanju tonusa organizma, sprečavaju umor. Voće koje najviše sadrži vitamin C je limun, pomorandža, grejpfrut, jabuka, malina, ribizla, a od povrća je najviše zastupljen u svežem kupusu, svežoj i kiseloj paprici, zelenoj salati, paradajzu, peršunu, krompiru.

Vitamin A je najznačajniji za rast i dobar vid. Čuva kožu i sluzokožu, a ukoliko je oštećena pomaže da brže zarastu rane. Nalazi se u ribi, jajima, mleku i mlečnim proizvodima, spanaću, šargarepi, breskvi, dinji, kajsiji. Odnosno, u crvenom, narandžastom i zelenom voću i povrću.

Krompir kao povrće nije dovoljan u svakodnevnoj ishrani. iako je zdrava namirnica koja je po sastavu slična hlebu. Prženi krompir, koji najviše volimo, nije preporučljiv, a najviše hranljivih materija je u kuvanom krompiru. Paradajz bi tokom jaseni i zime trebalo jesti u većim količinama, jer sadrži brojne dragocene sastojke važne za očuvanje zdravlja. Zato se i ostavlja za zimnicu kao sok, sos ili salata. Samo bi unos kečapa trebalo ograničiti jer sadrži čak osam kalorija više od sladoleda, pa može da dovede do gojaznosti.

Izvor: Novosti