Zima je vreme za turšiju

Zima je vreme za turšiju, pa ukoliko imate vremena i želite da obradujete svoje bližnje, evo nekoliko recepata koji mogu biti od koristi.

.

Klasična turšija
(količina za bure od 50 l) 
Po 2 kg:
- krastavčića
- zelenog paradajza
- karfiola
- šargarepe
- kelerabe
- luka
- rotkve
- paprike
- kupusa
- jabuka
- krušaka
- dunja
* Povrće operite i osušite, voće očistite i isecite na četvrtine i naizmenično ređajte u burence. Između posipajte začine (biber u zrnu, grančice celera i višnje, listove lorbera i vinove loze, slačicu u zrnu i koren rena, pritisnite, pa nalijte vodom u koju ste sipali 60 g soli i 30 g esencije na litar i kesicu vinobrana na 10 kg povrća i voća.

Ljutenica sa šargarepom
- 500 g ljutih papričica
- 3 kg šargarepe
- 7-8 glavica belog luka
- 1 dl sirćeta
- 2 kašike ulja
- 2 vezice peršunovog lista 
- ½ kesice konzervansa
* Papričice i šargarepu iseckajte na kolutiće, dodajte seckan beli luk i peršunov list, prelijte sirćetom, uljem i konzervansom, pa posolite po ukusu. Izmešajte i ostavite da odstoji 10 sati. Sipajte u tegle, stavite plastične “rešetke” koje pritiskaju sadržaj i zatvorite.

Luk u turšiji 
- 2 kg sitnog, ali čvrstog crnog luka
- 3 lista lorbera
- 4 kašičice semena gorušice (slačice)
- 3 ljute suve papričice
- so i sirće
* Oljuštite crni luk, prelijte vodom, pa vodu sipajte u posebnu posudu i dodajte po 75 g soli na litar. Promešajte, sipajte preko luka, pritisnite ga da bude u tečnosti i ostavite 24 sata. Isperite luk, stavite u teglu sa lorberom, slačicom i ljutim papričicama, sipajte sirće da ga prekrije, odlijte i prokuvajte 2 minuta. Nalijte sirće u teglu, pritisnite crni luk i zatvorite.
**Na sličan način možete da ukiselite i zeleni paradajz, tako što ćete svaki da probodete nekoliko puta, stavite u teglu sa začinima (mirođija, slačica, lorber, biber u zrnu, 4-5 karanfilića, suva ljuta papričica) i da prelijete prokuvanom mešavinom od 1 l jabukovog sirćeta, 1,25 dl vode, 4 kašičice meda ili šećera i 1 kašičice soli.

Plavi patlidžan s paprikom
- 2 kg plavog patlidžana srednje veličine
- 1 kg zelenih, žutih i crvenih paprika
- 2 glavice belog luka
- vezica peršunovog lišta
- vezica celerovog lišta
- biber u zrnu
- 2 lista lorbera
- so, razblaženo vinsko sirće
- ½ kesice konzervansa
* Plave patlidžane obarite nekoliko minuta u posoljenoj vodi, izvadite ih, pritisnite i ostavite da se cede 24 sata. Raznobojne paprike isecite na rezance ili kolutove, pomešajte sa belim lukom, biberom, naseckanim peršunovim i celerovim lišćem i posolite. Po želji možete da dodate i naseckan kupus. Patlidžane zasecajte do drške na 3-4 mesta, punite začinjenim paprikama, svaki obmotajte stabljikom celera i ređajte u veće tegle. Stavite lorber, po želji komad rena i pritisnite. Nalijte razblaženim vinskim sirćetom s konzervansom i zatvorite tegle.

Izvor: biljeizdravlje.rs