Kuhinjica

Zarobite vitamine u turšiju

Bez kuvanja i konzervansa stara dobra turšija čuva izobilje vitamina i drugih sastojaka, pa zdravo povrće i voće može da se jede tokom cele zime.
23.12.2013. - 12:08h

Pripremanje zimnice postupkom prirodne fermentacije svakako je najzdraviji način konzervisanja povrća. Nema izlaganja visokim temperaturama tako da je sačuvano obilje vitamina, što, uz bogatstvo minerala, belančevina i ugljenih hidrata, obezbeđuje zdraviju i raznovrsniju zimsku ishranu. Prelivi za turšije prave se sa sirćetom, solju i šećerom, kao prirodnim konzervansima koji omogućavaju da povrće posle fermentacije zadrži čvrstinu i ukus. 
Turšije se jednostavno pripremaju, vrlo su ukusne i raznovrsne. Veliki je izbor povrća pogodnog za kiseljenje i međusobno kombinovanje, pa se bez obzira na sličan način spremanja, dobija mnoštvo salata različitog ukusa.
Izvor: Bilje i zdravlje