Jeste li znali za sve super moći šipka?

Nar, mogranj ili šipak jedan je od idealnih zimskih plodova jer ima mnoge prednosti za zdravlje, ukusan je i dugo traje.

.

Sa čak oko šest stotina jarkocrvenih sočnih semenki, nar obično ima od pet do 12 centimetara. Iako dolazi iz Azije, uzgaja se u čitavom Sredozemlju, kao i Severnoj Americi. Sezona šipka počinje u septembru i traje sve do januara.

Razna istraživanja do sada su pokazala da nar ima bogatstvo antioksidanata, a povećana konzumacija štiti kardiovaskularni sistem, utiče na usporavanje artritisa, ali dobro deluje i na prostatu, krvni pritisak, Alchajmerovu bolest, plodnost i starenje uopšteno. I sok od nara ima mnoge blagodeti za naš organizam. Neke su studije tako pokazale da pomaže u borbi protiv anemije, raka prostate, bolesti srca i smanjuje nivo LDL (lošeg) holesterola.

Jedete li nar, telu ćete osigurati puno vitamina C, te veću količinu folne kiseline i vitamina A i E, a od minerala ima puno kalijuma. Budući da ima visok nivo vitamina C, ima i snažno protivupalno delovanje, a može biti od pomoći i osobama koje boluju od astme.