Sok od povrća je novo "vino"

Sokovi od cvekle, šargarepe, krastavaca, spanaća i raznog drugog povrća sve su više popularni u Kaliforniji, gde već postoji na desetine "đus barova".

.

U pomodarskim kvartovima, poput Santa Monike i Beverli Hilsa, ima ih na svakom ćošku. A nije ni retko videti prolaznike sa plastičnom čašom punom soka od povrća, umesto uobičajene kafe. 
"Odlični su za povećanje energije", kaže 44-godišnja instruktorka joge Kia Miler, koja najviše voli miks od kupusa, peršuna i kurkume. Sokovi od povrća mogu se praviti u najrazličitijim kombinacijama: kupus i cvekla, šargarepa i kokosovo ili bademovo mleko, celer i krastavac. A moguće su i mešavine sa voćem. 

I dok ih neki tek povremeno gustiraju, drugi ih pak redovno koriste kao novi način ishrane. Ima i onih koji sokove od povrća piju tri, sedam ili 30 dana zaredom, bez unošenja čvrste hrane, kako bi pročistili organizam. 
Ceđeno povrće koristi se sve češće i u dijetama za mršavljenje. Za pet dana moguće je, na ovaj način, smršati i do 10 kilograma. 
"Imate više energije, bolje spavate. Zahvaljujući sokovima od povrća osećam se mlađe nego kada sam imao 17 godina", kaže jedan redovni korisnik dijete od povrća, dodajući da su ovi napici postali pravi trend. 
U julu, finansijski časopis "Baron" procenio je na pet milijardi dolara industriju sokova od povrća u SAD-u, sa godišnjim rastom između četiri i osam odsto. 
Prema pisanju tog lista, u Americi trenutno postoji 6.200 lokala u kojima se služe sokovi od povrća. Najviše ih je u Los Anđelesu i Njujorku, ali se sve više otvaraju i u drugim gradovima širom zemlje. 

Izvor: Tanjug