Ćabata

Ovaj italijanski hleb je najbolji dok je vruć.

.

Sastojci
Prvi dan:
½ kašičice suvog kvasca
240 ml vode
200 g brašna
Drugi dan:
340 ml vode
2 kašike maslinovog ulja
440 g brašna
1 ½ kašičica suvog kvasca
1 ½ kašičica soli

Priprema
1. Pomešati (najbolje uveče) ½ kašičice kvasca sa 240 ml vode i 200 g brašna i ostaviti da odstoji oko 12 sati.

2. Pomešati ovu masu sa ostalim sastojcima i viljuškom izmesiti testo (vrlo je mekano). Nauljiti činiju u kojoj će da stoji još sat i po i prebaciti u nju testo. Ponovo premesiti i ostaviti još jedan sat.

3. Pleh obložiti papirom za pečenje i posuti ga kukuruznim brašnom. Testo podeliti na četiri dela i formirati ćiabate. Premazati ih vodom tako što ćete kvasiti ruku i blago potapkati hlebove. Ostaviti da stoje još sat i po.

4. Poprskati ih još jednom vodom pa peći na 220 stepeni.