Dobre strane jogurta

Šoljica jogurta pomaže u jačanju zubne gleđi i imunološkog sastava, ubrzava oporavak mišića nakon napornog treninga i smanjuje rizik od visokog pritiska. Jogurt je savršena namirnica koja obiluje kalcijumom i dobrim bakterijama koje uravnotežuju prehranu, jačaju kosti, ali i teraju depresiju. Bakterija Lactobacillus rhamnosus drastično smanjuje simptome stresa, anksioznosti i poremećaja vezanih uz depresiju.

.

Osim toga, ovaj mlečni proizvod koji je neizostavni deo svakog doručka utiče na imunitet, zdravlje srca i zuba.

Jogurt na dan snižava pritisak

Redovno jedenje jogurta smanjuje rizik od visokog krvnog pritiska, potvrdila je studija američkog Sveučilišta Tufts u Bostonu sprovedena na 2000 ljudi. Naučnici su utvrdili da samo 170 grama jogurta na dan tokom trodnevnog perioda smanjuje rizik od hipertenzije za 31 posto.

Takođe, procenjuje se da samo dva posto dnevnog kalorijskog unosa dolazi od jogurta, rizik od povišenog pritiska bi bio manji.

Jogurt je saveznik u vežbanju

Gušća verzija jogurta, grčki jogurt obiluje proteinima i ugljenim hidratima zbog čega se preporučuje za jelo nakon treninga. Proteini omogućavaju brži oporavak i utiču na rast mišića, ugljeni hidrati uravnotežuju visinu insulina u organizmu.

Za lepši osmeh jede se jogurt

Jogurt je odličan izbor za zube, on jača zubnu gleđ i smanjuje karijes. Osim toga, ublažava loš zadah tako što dobre bakterije smanjuju visinu sumporovodonika, vodećeg uzročnika neugodnog zadaha. Stručnjaci preporučuju jogurt za jelo najmanje nekoliko puta nedeljno.

Borac protiv prehlade

Baš kao što utiču na probavu, probiotici jačaju imunitet i sprečavaju prehladu. Brojne studije potvrdile su da 300 grama jogurta na dan smanjuje rizik od prehlade za 25 posto.