Kako da prepoznate dobar paradajz?

Vrli novi svet nam je doneo neke fine stvari, ali i neke ne baš tako fine. Recimo potpuno bezukusno voće i povrće, a to verovatno znači da ste se baš uželeli onog starog dobrog paradajza. Ok, evo ih 3 proverena saveta koji će vam pomoći da pronađete taj ukus koga se sećate.

.

Za početak malo zanimljivih podataka o ovoj ukusnoj biljci. Paradajz potiče iz Južne Amerike, tačnije Meksika. Svetom se proširio posle španske kolonizacije. Pun je likopena koji se pokazao od izvanredne važnosti za zdravlje, a posebno u sprečavaju raka i zaštiti kože. Zanimljivo je da se u Evropi dugo godina nije jeo crveni paradajz, pošto se crvena boja smatrala otrovnom u srednjem veku.

Evo i kako da prepoznate ukusan paradajz:

1. Gde da ga kupite
Ako paradajz kupujete u supermarketu, mala je verovatnoća da ćete dobiti vrhunski ukus. Oni su najčešće potekli iz staklenika i industrijske proizvodnje. A to znači da imaju lošiji ukus. Zato bolje skoknite do pijace i potražite ih kod seljaka.

2. Oblik
Ne kupujte paradajze savršenog oblika, već potražite tezgu na kojima su svi različite veličine i oblika. To ukazuje da su prirodno gajeni. Obratite pažnju i na veličinu peteljke. Što je krug gde je ona bila veći, veća je i šansa da će paradajz biti ukusniji.

3. Boja
Obratite pažnju na boju. Kod najčešćih sorti izbegavajte žutu boju. Ukusan paradajz može da bude zelen ili crven. Što tamnija crvena to bolje. Žuta boja ukazuje da nije zreo. Ipak, postoje i sorte žutog paradajza ali to je neka druga priča.

A sada pravac na pijacu!