Šest načina kako da na zdraviji način pripremite krompir

Krompir je vremenom počeo da bije prilično loš glas kada je u pitanju zdrava ishrana i to, moglo bi se reći, posve neutemeljeno, jer iako sadrže ugljene hidrate, krompir je prirodno zdrav za nas. Ova ukusna biljka, praktična je jer može da se pripremi na hiljadu načina, a osim toga sadrži vitamine i minerale: vitamin C, kalijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, riboflavin, cink, bor, folnu kiselinu...

.

Krompir težine od 100 grama sadrži oko 85 kalorija i ne sadrži ni masti ni holesterol. Dodatne kalorije nastaju nezdravim načinom pripreme. Predstavljamo vam šest načina kako da pripremite krompir na zdraviji način.

1. Ostavite koru kad god je to moguće

Verovatno ste već već informacije da je najvredniji deo krompira njegova kora, ali nije baš tako. Vitamini i hranljive materije nalaze se u samom krompiru, odnosno najviše belančevina i vitamina C nalazi se odmah ispod kore. Zbog toga je najbolje krompir skuvati ili peći u kori, koja je inače izvrstan izvor vlakana.

2. Izbegavajte prženje na ulju

Ako je moguće potpuno izbegavajte prženje krompira na ulju, jer je dobro poznata činjenica da krompir može da upije mnogo masnoća. Ako spremate salatu začinite je maslinovim ili uljem od kikirikija, lanenih semenki, soje... Izbegavajte da koristite zasićene ili hidrogenizovane masnoće, poput maslaca ili margarina, koje povisuju holesterol.

3. Izbegavajte kuvanje prethodno iseckanog krompira

Termičkom obradom krompira smanjuje se količina vitamina i minerala u njemu, a do značajnih gubitaka naročito dolazi kada se kuva očišćen i iseckan. Kada ga kuvamo s korom, gubitak vitamina je znatno manji. 

4. Dodajte ishrani više pečenog krompira, ali...

Još jedan način zdravije pripreme je da umesto kuvanog izaberete pečeni krompir, ali da ga s korom ispečete u rerni bez ulja. Isto tako, trebalo bi da izbegavate da dodajete umake, majonez, kiselo mleko...

5. Izaberite dodatke s malim procentom masti, natrijuma i kalorija

Ako ne možete da jedete samo "goli" krompir, izaberite dodatke kao što su bezmasni sveži sir, jogurt ili mleko s malo masnoća. Ili još bolje, začinite krompir mediteranskim začinima - ruzmarinom, vlašcem, timijanom, majčinom dušicom, bosiljkom, lovorom...

6. Smanjite kalorije i masnoće u pireu 

Pire pripremajte bez masnoće i s mlekom sa malom količinom mlečne masti. Takođe, mleko možete i potpuno da izbacite, pa umesto njega da iskoristite nemasnu pileću ili povrćnu supu. Ovo će krompirima dati poseban i zanimljiv ukus.

Izvor: zena.rtl.hr