PROVERENI trikovi da UVEK izaberete slatku lubenicu, dinju i ananas!

Ovih dana jedina želja nam je da se rashladimo na najbolji mogući način, a jedan od najslađih vidova rashlađivanja jeste slatko voće. Ipak kako u moru ponude na pijacama i u prodavnicama odabrati one najbolje?

.

Evo nekoliko trikova uz da odaberete najbolji ananas, dinju i lubenicu. Za svaki od njih dovoljno je svega nekoliko sekundi i otvorene oči i osećaj njuha.

Više oprašivanja pridonosi većoj slatkoći lubenice

Mnogima omiljeno letnjo voće, lubenica, ovih dana je preplavila sve prodavnice. No još uvek je u moru izbora teško pronaći onu koja će imati idealnu kombinaciju slatkoće i sočnosti. Međutim, uz nekoliko trikova možete doskočiti i tome.

Pre svega, pogledajte ima li lubenica žutu fleku na svome dnu. To je mesto na kom je lubenica ležala na tlu u polju. Primetite li na tom području linije koje kao da imitiraju paukovu mrežu, znaćete da su lubenica oprašivale pčele nekoliko puta tokom njenog sazrevanja. Veći broj oprašivanja pridonosi veću slatkoću lubenice.

Pre samog biranja uzmite u obzir i veličinu lubenice. Naime, nikada se ne bi smela birati ni premala ni prevelika lubenica. Dok se ona premala očito još nije razvila do svog punog potencijala, veoma velike lubenice imaju tendenciju vodenastog ukusa. Zato birajte one srednje veličine.

Što se pak tiče same svežine, pratite peteljku lubenice. Ako je ona zavijena poput malog repića, to je znak da je sveža i ubrana na vreme. S druge strane, potpuno ravna peteljka znak je preranog branja lubenice.

Koji je trik da odaberete najslađu dinju i ananas pogledajte na narednoj strani...

Ne birajte zeleni ananas

Suprotno biranju banana koje možemo da kupimo i zelene pa će one u našem domu tokom nekoliko dana promeniti boju, a time i svoja hranljiva svojstva, ananas krije drugačiju priču. Naime, nikada ne bi trebalo birati zeleni ananas, već onaj na kom su jasne smeđkasto-žute nijanse. Upravo one upućuju na zrelost i slatkoću ovog voća.

Osim toga, proverite i lišće. Što se list lakše iščupa, to je ananas zreliji. Ako se list uopštee ne može da se izvadi, jasno je da taj komad ananasa nije ni blizu zrelosti.

Ipak postoji i jedan još jednostavniji trik: pomirišite dno ananasa. Naime, dno savršenog ananasa trebalo bi da odiše slatkom aromom. Osećate li bilo šta osim toga, vratite ananas i pokušajte s drugim.

Zašto je bitno da obratite pažnju na pruge dinje prilikom biranja pogledajte na narednoj strani...

Miris i kora određuju kvalitetu dinje

Kada biramo najbolje dinje, potrebno je obratiti pažnju na njihovu koru. Pritom bi trebalo da izbegavate one koje imaju vidljive zelene linije jer su one znak da je određena dinja ubrana prerano. Umesto toga bolje je posegnuti za onom koja ima jednoliku nijansu bež boje.

Jednako tako dobar trik biranja leži u kucanju o dinju. Naime, ako kucnete o dinju i čini vam se da čujete šuplji zvuk, to je znak da je dinja u idealnom stanju.

Baš kao i kod ananasa, možete se oslanjati i na slatkasti miris. Ako on izostaje, to je pokazatelj prevelike zrelosti zbog čega će ta dinja u vašem domu imati vro kratak rok trajanja.

Izvor: Zadovoljna.hr