Par saveta kako da skuvate ukusan pirinač koji neće biti gnjecav

Ako od pirinča želite napraviti fini prilog kojem se “zrna broje”, treba kupiti pirinač dugog zrna. Pirinač okruglog zrna nakon kuvanja bude kašast i prikladan je za druge namene, recimo za sutlijaš.

.

Pre kuvanja pirinač treba dobro isprati, u 3-4 vode, a dobro ju je i ostaviti 20-30 minuta da se umače u hladnoj vodi.

Za fin kuvan pirinač treba odmeriti odgovarajuću količinu vode, odnos mora biti 1 : 2,5. Dakle, na 1 šolju pirinča ide 2,5 šolje vode!

Odgovarajuću količinu vode posolite i stavite da prokuva, a nakon toga treba dodati oceđen pirinač. Pričekati da ponovo prokuva i onda smanjiti vatru toliko da pirinač lagano ključa.

Držati poklopljeno i bez mešanja kuvati 15-20 minuta, odnosno dok voda iz pirinča ne ispari. Pirinač neće zagoreti ako ga ne mešate, a ako dižete poklopac i mešate voda će ispariti pre nego što se pirinač skuva pa će ostati tvrd ili će, ako ga ostavite na vatri dok dovoljno ne omekša, zagoreti.

I to je to, pirinač je kuvan, nije zagoreo, nije slepljen, nije kašast…

Ovo je osnovni postupak.

Evo još nekih saveta koji mogu biti od koristi kod pripremanja pirinča:

Može se dodati malo karija, da bi pirinač bio fino žućkast.

Ako stavite malo maslaca pirinač će biti sočniji.

Pirinač će se još manje lepiti ako ga i nakon kuvanja isperemo mlakom vodom. Za fini ukus može se kratko “okrenuti” na otopljenom maslacu, uz dodatak prstohvat šafrana. Šafran pirinču daje zlatnožutu boju i fantastičan ukus.

Kinezi pirinač kuvaju tako da ga napre bace na vrelo ulje, kratko preprže, posole, i podliju odgovarajućom količinom vode. Kad proključa smanje vatru i kuvaju dok pirinač ne popije svu tečnost. Zatim se skine s ringle i drži neko vreme poklopljeno da se “odmori”.

Koliko pirinča skuvati? Želimo li ponuditi kao prilog, po osobi je dovoljno 70 grama zrna, a nudimo li je kao glavno jelo, tada je potrebno 100 grama. Pirinač kuvanjem utrostruči svoj volumen.

Izvor: stvarukusa.rs