Obožavate rusku salatu, a da li znate kako nju Rusi prave? Ne, uopšte nije ista...

Ruska salata je glavna na meniju kada je bilo koji vid proslave u pitanju, od rođendana do slava. Jednostavno ništa ne može da prođe bez nje.

.

Verovatno se nikada niste pitali kako Rusi prave čuvenu rusku salatu, odnosno da li je ista kao ona koju mi jedemo. 

Mi je zovemo ruska, a u Rusiji se ona zove Olivje po francuskom kuvaru, koji je krajem XIX veka držao restoran u centru Moskve.

Ruska varijanta se razlikuje od one koju mi pravimo, ali i jedna i druga su daleko od originalnog recepta.

Misje Olivje je čak koristio meso tetreba, jarebice, teleći jezik, morksih plodova poput račića i crne ikre. “Bez Olivje njet praznika v semje“, što znači da bez Olivjeove salate nema porodične proslave, kažu Rusi u šali.

Njihova ruska salata uključuje i kapar, crveni kavijar, mirođiju, kao i povrće koje se obično i kod nas stavlja.

Slično povrće samo bez majoneza je deo druge tradicionalne zakuske – vinegrete, piše cdm.me.

Na stolu je obično i salata sa haringom, jer su Rusi njihovi veliki ljubitelji. Takođe, tu su i mandarine.

Priznaćete, mnogo se razlikuje od našeg recepta...

Pratite nas i na Viberu!