Obožavate rusku salatu, a da li znate kako nju Rusi prave? Ne, uopšte nije ista...
Ruska salata je glavna na meniju kada je bilo koji vid proslave u pitanju, od rođendana do slava. Jednostavno ništa ne može da prođe bez nje.
Verovatno se nikada niste pitali kako Rusi prave čuvenu rusku salatu, odnosno da li je ista kao ona koju mi jedemo.
Mi je zovemo ruska, a u Rusiji se ona zove Olivje po francuskom kuvaru, koji je krajem XIX veka držao restoran u centru Moskve.
Ruska varijanta se razlikuje od one koju mi pravimo, ali i jedna i druga su daleko od originalnog recepta.
Misje Olivje je čak koristio meso tetreba, jarebice, teleći jezik, morksih plodova poput račića i crne ikre. “Bez Olivje njet praznika v semje“, što znači da bez Olivjeove salate nema porodične proslave, kažu Rusi u šali.
Njihova ruska salata uključuje i kapar, crveni kavijar, mirođiju, kao i povrće koje se obično i kod nas stavlja.
Slično povrće samo bez majoneza je deo druge tradicionalne zakuske – vinegrete, piše cdm.me.
Na stolu je obično i salata sa haringom, jer su Rusi njihovi veliki ljubitelji. Takođe, tu su i mandarine.
Priznaćete, mnogo se razlikuje od našeg recepta...