Kuhinjica

Da li vi pravite omlet ili kajganu? Ako ste mislili da je to isto, grešite

Možda ste mislili da između omleta i kajgane nema razlike, ali grešite. Nije svejedno ni koliki tiganj koristite, ni na kojoj temperaturi pržite, ali ni kako dodajete jaja. Ovo su preporuke stručnjaka:
20.11.2017. - 10:19h
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Omlet: Veličina tiganja je od presudne važnosti, ne sme da bude premali jer će omlet biti suviše debeo, ali ni preveliki. Idealan prečnik tiganja za omlet od 2-3 jaja je 15 cm. Neka se tiganj dobro zagreje, zatim dodajte ulje ili puter, pa tek onda jaja koja ste prethodno umutili u činiji. Kad ih ubacite u tiganj, više nema mešanja. Važno je znati kada da stanete, u ovom slučaju dok je omlet još živ. Donji deo treba da bude čvrst, a gornji da izgleda vlažno jer kad omlet skinete sa vatre, još će se krčkati. Za pripremu vam nije potrebno više od minut-dva. Ako dodajete omletu još neki sastojak, neka bude na sobnoj temperaturi.

Kajgana - Strpljenje je ključna reč kad pripremate kajganu. Uzmite mali tiganj i pržite na srednjoj temperaturi, u suprotnom jaja će se isušiti. Jaja razbijte direktno u tiganj, dodajte so i mutite viljuškom. A pre toga, viljušku namažite belim lukom što će kajgani dati poseban ukus, savetovao je otac moderne zapadne kuhinje Ogast Eskofer. Za razliku od omleta, kajgani se ne dodaju drugi sastojci, ali tajming je i ovde važan, smesa ne treba da bude homogena, već da se na kraju jasno vide belanca.

Izvor: novosti