Sedam neverovatno skupih jela sa svih strana sveta

Nekada je malo zlatnih pahuljica i par kapi ulja od tartufa dovoljno je da restoran reklamira svoje novo jelo kao luksuzno.

.

Ovih sedam raskošnih jela sa raznih krajeva sveta, međutim, predstavljaju sam vrh kulinarske kreativnosti, a to se odražava i na njihovu cenu, piše Independent.co.uk.

Pratite nas i na Viberu!

Pica od 2.000 dolara (Industry Kitchen, Njujork)

Pod pretpostavkom da je potrebno 40 zalogaja da biste pojeli celu picu od 2.000 dolara, u njujorškom restoranu „Industry Kitchen“, platićete 50 dolara po zalogaju.

Pica sa tankim testom, ispečena na je u peći na drva i prekrivena belim stilton sirom, paštetom od guščije džigerice (foie gras), francuskim tartufima, Osetra kavijarom, listovima zlatnih pahuljica i ukrašenim jestivim laticama cveta.

Morate rezervisati dva dana unapred ukoliko želite da je probate.

Kapućino od 15 funti (Emirates Palace, Abu Dabi)

Ovaj hotel obećava „superiorni spoj aromatične kafe“ ispod pene, 24-karatnih zlatnih pahuljica i čokoladnih mrvica preko. Servira se na srebrnom poslužavniku sa crnom čokoladom sa strane. Šolja košta 12.60 funti, ali sa naknadom za uslugu, porez za turiste i opštinsku taksu, gosti plaćaju 15.15 funti za jedan gutljaj (oko 18 evra).

Burger od 600 funti (Burger Brašerie, Las Vegas)

Iako je Ginisov svetski rekord za najskuplji burger osvojio burger od 3.800 funti iz „Juicy’s Outlaw Grill”-a iz Kovalisa u Oregonu, zbog njegove težine od 350 kilograma pogodan je samo za godzillu.

Da biste uživali u najskupljem burgeru koji lako može konzumirati jedna osoba, trebalo bi da odete u restoran “Burger Brašerie” u Las Vegasu. Burger od kobeanske govedine i jastoga, prekriven pršutom, karmelizovanim slatkim lukom, sirom iz Francuske, balzamiko sirćem, između sveže pečenih lepinja, sa koricom od parmezana.

Hot dog od 130 funti (Tokyo Dog, Sijetl)

Morate ga naručiti najmanje dve nedelje unapred. Hot dog od 130 funti (152 evra) sadrži nemačku kobasicu “bratwurst” sa dimljenim sirom, u kifli sa kriškama “Wagyu” govedine, terijaki grilovanim lukom, maitake pečurkama, paštetom od guščije džigerice (foie gras), crnim tartufima, kavijarom i japanskim majonezom.

Sladoled od 775 funti (Serendipity 3, Njujork)

Da biste probali ovaj dezert, morate ga naručiti bar 48 sati unapred. “Zlatni bogati sladoled” sa sladoledoma od vanile sa Tahitija i vanilom sa Madagaskara, prekriven 24-karatnim zlatnim lišćem, “Amedei Porcelana” čokoladnim sirupom i komadima “Ćuo” čokolade iz Venecuele. Parisko kandirano voće, pozlaćeni bademi, tartufi i marcipan trešnje dekorišu sladoled.

Servira se u kristalnom peharu, koji možete odneti kući. A naravno tu je i kavijar, preliven sa još zlatnih listova.

Takos od 19.000 funti (Grand Velas Los Cabos Resort, Meksiko)

Dostupan je u restoranu “Frida” u Meksičkom odmaralištu sa pet zvezdica. Takos od 19.300 funti (oko 22.500 evra) sadrži kobeansku govedinu, jastoga, “Almas beluga” kavijar, crne tartufe i sos od “Morita čile” paprike, kafe i tekile. Naravno, ukrašavaju ga zlatne pahuljice.

Kronat od 1.500 funti (Dum Dum Donutterie, London)

Luksuzna verzija “Kornata” (mešavina krofne i krosana) napravljena je od crno belog krosana sa šafranom, kreiranog sa tahitijskim zlatnim zrnom vanile i “Amedei Porcelana” čokoladom. Odmah nakon što se izvadi iz rerne preliva se čokoladom, zlatnim pahuljicama i kavijarom.