Zlatna pravila za PRANJE JASTUKA

Budući da svako veče stavljate glavu na jastuk, logično je da želite da on bude čist. Prosečan čovek tokom jedne godine izluči oko 98 litara znoja, pa zamislite koja količina zavriši baš na jastuku. I to nije sve - u njemu se nalaze i bakterije, grinje i mrtve ćelije kože. Topli, sunčani dani su savršeni za generalno čišćenje kuće i pranje jastuka, jer ih možete osušiti na suncu za jedno popodne.

Foto: Dean Drobot / Shutterstock
Foto: Dean Drobot / Shutterstock
.

Istraživanja su pokazala da ljudi ne mijenjaju jastučnice dovoljno često, a to bi trebalo da radite svaki drugi dan, bez preskakanja. Radi se o materijalu koji vam dodiruje kožu a vaša kosa praktično "kupi" svu moguću prljavštinu u toku dana i prenosi je na jastuk. Ako naglo počnu da vam izbijaju bubuljice ili miteseri velike su šanse da je uzrok taj što ne perete jastučnice i jastuk dovoljno često.

Ovo je nekoliko osnovnih pravila koja morate znati kako biste uspešno održavali higijenu jastuka:

1. Rutinsko održavanje

Bez obzira na to da li su ispunjeni prirodnim vlaknima (poput perja) ili sintetičkim materijalima (najčešće je to poliester) većina jastuka se može prati u mašini za pranje veša. Ukoliko pak ne bi trebalo da stavljate jastuk u veš mašinu, možete ga oprati u kadi punoj vode, tako što ćete u vodu dodati prašak za veš i pustiti jastuk da odstoji šest do osam sati.

2. Pažljivo pročitajte instrukcije

Pre nego što stavite jastuk na pranje uvek uklonite jastučnicu i pažljivo pročitajte šta je istaknuto na etiketi. Tako ćete saznati sve ono najvažnije o jastuku, uključujući informaciju o tome na kojoj temperaturi bi trebalo da ga perete i kakva vrsta sušenja je najpogodnija.

3. Jastuke perite na nežnom ciklusu

Kada jastuke perete u mašini odaberite ciklus za nežno pranje. Takođe, vodite računa o temperaturi i opredelite se za nežniji detrdžent za pranje veša.

4. Ne perite jastuke prečesto

Jastuke bi trebalo prati povremeno kako bi se uklonila prašina i prljavština, ali ne bi trebalo da ih prečesto perete kako ne bi izgubili svoj oblik. Sasvim je dovoljno da ih perete dva puta godišnje.

5. Sušenje jastuka

Većinu jastuka možete sušiti u sušilici za veš, ali ako im je punjenje osetljivo na visoke temperature, osušite ih na suncu, piše kucica.net.

6. Dobro izvetrite jastuke

Svakodnevno dobro istresite jastuke kako biste ih vratili u originalni oblik i uklonili prašinu. Preporučljivo je i da ih svake nedelje barem jednom ostavite na suncu na nekoliko sati. Ako to nije opcija, kao što je to slučaj tokom kišnih i hladnih dana, onda ih možete staviti na jedan ciklus u sušilicu za veš.

7. Kako da proverite da li je vaš sintetički jastuk i dalje upotrebljiv?

Savijte sintetički jastuk na pola i ako se odmah ne vrati u svoj prvobitni oblik odmah ga bacite. To znači da je materijal koji se nalazi unutra istrošen i da će se raspasti ukoliko ga budete prali u mašini.