Zašto je teško imati dobar odnos sa svekrvom?

Prirodno je da se žena bori za ljubav svog muškarca, ali kada dođe do braka to prelazi u nadmetanje za njegovu ljubav sa svekrvom.

.

Istraživanja su pokazala da su majke mnogo više zabrinute kada njihov sin treba da stane na ludi kamen nego ćerka. Tu napetost osećaju i „novopečene" supruge, pa se boje da li će njihova svekrva ružno da priča svom sinu o njegovoj ženi ili se možda previše mešati u njihov brak.

U istraživanju je učestvovalo 89 majki koje su otkrile svoje najveće brige. Naime, one se najviše plaše da ih nakon venčanja sin više neće često posećivati i da će ga supruga promeniti.

Osećaj konkurencije između snaje i svekrve objašnjava činjenica da se obe žene nadmeću za pažnju jednog muškarca. One mogu imati zategnut odnos i zbog toga što ne znaju kako da se ponašaju jedna prema drugoj.

Gde je muškarac u ovoj priči?

Kada se njegova majka i supruga svađaju muškarcu instinkt govori da se „sakrije", iako bi trebao da posreduje u odnosu između supruge i majke i stavi svoju ženu na prvo mesto, pokazala su istraživanja.

Sa druge strane, ženama se savetuje da treba da minimiziraju negativna osećanja i uključe svekrvu u porodična dešavanja. To najbolje mogu da postignu ukoliko često prirede porodične večere ili joj pošalju fotografije unuka.

Slične rezultate pokazalo je i istraživanje iz 2008. godne univerziteta Kembridž, koje je pokazalo da 60 odsto žena oseća napetost u odnosu sa svekrvom, dok samo 15 odsto muškaraca osećaju isto u odnosu sa svojom taštom.