Zašto bi trebalo da POSPETE SO PO KUĆI: Brojni su benefiti ove jeftine namirnice i VAN KUHINJE

Ako ste dosad koristili so samo u kuhinji, uskoro ćete se predomisliti! 

Foto: Melica/Shutterstock
Foto: Melica/Shutterstock
.

Ova jeftina namirnica zameniće mnoge hemikalije i rešiti mnoštvo problema, ali i pomoći u čišćenju.

1. Posuta so po kući oteraće mrave

Ako ste primetili u određenim uglovima i prostorijama doma mrave, pospite malo soli na ta mesta. Pogotovo u kuhinji mravi mogu biti problem, a na ovaj način rešićete ih se bez hemije, piše Magazin.novosti.

2. Sjajno polira srebro, bakar i mesing

Ukoliko imate ove metale u kući, najjednostavniji način za poliranje jeste so. Pomešajte malo soli i sirće, pa tom smesom prebrišite željene površine.

3. Čisti prozore u domu i automobilu

Ako želite da vam se prozori blistaju, pomešajte 2-3 kašike soli u 4 litara vode. Ova smesa za koju vam je potrebno malo novca i vremena sve ukloniće mrlje i nečistoću sa prozora.

4. Otpušava i čisti odliv sudopere

Ako pomešate toplu vodu i so, a zatim sipate u odliv sudopere, oduševićete se rezultatom - so topi naslage masti koje mogu zapušiti sudoperu i stvoriti neprijatan miris.

5. Osvežava i vraća boje tepisima i zavesama

Ako ste primetili da su vam zavese i tepisi izgubili pređašnju boju i sjaj, isprobajte so! Ako krpu potopite u vodu u kojoj ste prethodno sipali so, a potom istrljate njome zavese i tepihe primetićete da će izgledati znatno svežije.

6. Suši odeću i sprečava njeno sužavanje

Da biste sprečili sužavanje odeće nakon pranja, ubacite malo soli u veš-mašinu tokom poslednjeg pranja. Takođe, so će učiniti vašu opranu odeću mekšom i čistijom.